A két rendkívül hatékony 1.6-literes, 16-szelepes, négy hengeres benzin- és dízelmotor a DOHC technológián alapszik, amely már bizonyította rendkívüli sikerét az Európában gyártott Kia cee’d-ben. A dízelmotor 126 lóerő teljesítményre képes 4000-es fordulatszá-mon, maximális nyomatéka 2000-es fordulatszám mellett 255 Nm.  A teljes egészében alumíniumból készült benzinmotor teljesítménye 126 LE 6300-as fordulatszámon, nyomatéka 4200-as fordulaton 156 Nm.

“A Kia Soul egy vadonatúj városi autó, telis-tele üdítő ötletekkel – egy autó, amiben a vásárlók gondolatai szabadon szárnyalhatnak.  Tágas utastere a sokkal nagyobb külső méretekkel rendelkező autók belső méreteivel megegyező, vagy azt meghaladó férőhelyet kínál” -nyilatkozta Panu Vainamo, a Kia Motors Europe marketing igazgatója.

A Soul egy ötajtós, csapotthátú, elsőkerék-meghajtású autó, magasan futó tetővonallal és szokatlanul hosszú tengelytávval.  Feltűnő megjelenését függőleges méretei okozzák.  Magassága 1.610 mm, a szélvédő alapja 135 mm-el magasabb, mint egy átlagos kompakt autónál, az övvonal 120 mm-el van magasabban, és a talajtól való távolságot is megemelték 45 mm-el.

Az új Kia Soul bőséges belső tere rendkívül könnyed beülést tesz lehetővé, az utastér fej-, láb- és válltere megegyezik, vagy meg is haladja sok nagyobb autó belső méreteit.  A bőséges fejtér (1020/1005 mm elől/hátul), lábtér (1070/990 mm elől/hátul) és válltér (1403/1400 mm elől/hátul) biztosítja, hogy a Soul-ban öt felnőtt ember is kényelmesen elfér.

A Párizsi Autószalonon történő bemutatkozással kapcsolatban Gregory Guillaume, a Kia Motors Europe tervezőcsapatának főnöke megjegyezte, “mindenki, aki beül a Soul-ba, mást fog tapasztalni, és az első benyomások nagy hatással lesznek rá.  A magas ajtók és a magasra épített ülések könnyed beülést tesznek lehetővé, míg a nyugodt műszerfal kialakítás, a három órából álló műszeregység és a vastag kormánykerék megteremti az utasok számára elegendő férőhely és a vezető számára szükséges meghittség kombinációját, amivel egy igazán különleges belső légkört ad az autónak.”

A Kia Soul városi crossover világpremierje a Kia standjánál lesz a Párizsi Autószalonon október 2-án. 

A Kia Soul autók az európai, USA és a többi piacra a Kia Gwangju üzemében készülnek Koreában 2008. novemberétől. Az USA-ban és több nem-európai piacon kapható lesz egy harmadik motortípus is – egy 2 literes, 142 lóerős egység.