Az 59 kW / 80LE teljesítményű kompakt kocsi átlagosan 3,9 liter gázolajat fogyaszt száz kilométerenként, de nem kevésbé fürge, mint az azonos teljesítményű „hagyományos” Polo. A megtakarítás: 0,5 liter. Az üzemanyag-fogyasztás és az emisszió csökkentését hosszabb sebességváltó-áttételekkel, áramlástechnikai finommunkával és a motor belső változtatásaival sikerült elérni.

A spanyolországi Pamplonában gyártott BlueMotion piaci bevezetésére Svájcban, Hollandiában, Ausztriában és Németországban 2006 nyarán kerül sor. A Volkswagen a környezet állapotának fenntarthatóságával kapcsolatos BlueMotion kezdeményezést ezzel a Poloval indítja el.

A BlueMotion nemcsak a gépkocsik üzemanyag-fogyasztásának és károsanyag-kibocsátásának csökkentéséhez kapcsolódik, hanem a vállalat minden egyéb tevékenységéhez. A „Blue” (kék) a Volkswagen-szín, a vizet és a levegőt jelképezi, a „Motion” (mozgás, mozgalom) az előre, a jövőbe mutató mobilitásra utal. A termékek esetében a BlueMotion minőségi védjeggyé fejlődik, ami egy-egy típus mindenkori legtakarékosabb változatát jelöli majd a jövőben. A „BlueMotion” jelzés ezzel együtt arra is utal, hogy az alacsony üzemanyag-fogyasztás nem jelenti a lemondást az élvezetes vezetésről.