A befutó május 12-én lesz. Kereken 100, 18-25 év közötti fiatal fogja a 2.500 km hosszú távot kettes csapatokban teljesíteni, hogy közben a francia, német és lengyel kultúrát és történelmet megismerje. Az élményekben gazdag túra, amelyik a három kormányfő Jean-Pierre Raffarin, Gerhard Schröder és Marek Belka védnöksége alatt áll, május 7-én a wolfsburgi autóvárosban is megáll.

A Tridem 2005 kiírója az ADAC, amelyet a szövetségi kancellári hivatal bízott meg a második világháború befejezése 60. évfordulójának emlékére rendezendő kultúrrali szervezésével. Az összesített győztes varsói kűrjéig az összes résztvevőnek, akiknek a három nemzeti nyelvből legalább kettőt beszélnie kell, számos gyakorlati és elméleti feladatot kell megoldania.

„A Tour Tridem 2005-nek a fiatal európaiak összetartozását kell szolgálnia, és erősítenie kontinensünk kultúráját. Egyszerre „mennek át” a résztvevők az európai történelmen és építenek hidat Közép- és Nyugat-Európa között. Ez nagyon fontos az együttes jövő érdekében”- mondta Reinhold Kopp általános megbízott, a Volkswagen konszern regionális kapcsolati vezetője.

A Volkswagen konszern vezető európai autógyártó, amelyik több lengyel városban is rendelkezik jelentős beruházással, ezért szívesen támogatta összesen 30 különböző márkájú konszernautóval ezt a kultúrralit. A Volkswagen konszern nyolc Volkswagen Golf GTI-t, nyolc Audi A3 Sportback-et, három Skoda Fabiát, négy Skoda Octaviát, öt Seat Alteat és két Volkswagen Transporter T5-öt bocsátott a nemzetközi Tour Tridem 2005 rendelkezésére, és május 7-én az Autovárosban, az Élmény- és Kompetenciacentrumban vendégül is látja. Előreláthatóan a résztvevők itt egy három órás megállót tartanak, ahonnan a túra még aznap Berlinbe vezet.