A tendencia kezd meglátszani a statisztikákon is. A devizaalapú szabad felhasználású jelzáloghitelek állománya az elmúlt két évben drasztikusan, a többszörösére nőtt (igaz, ebből nem mutatható ki pontosan, hogy mekkora a járművásárlásra fordított összeg aránya). Ezzel szemben a lízingcégek személy- és kishaszongépjármű-finanszírozása 2006-ban – több év után először – visszaesett. A Magyar Lízingszövetség adatai szerint a tavalyi utolsó negyedév több mint 11 százalékos csökkenést mutat 2005 ugyanezen időszakához képest. A finanszírozási szerződések száma szintén 11 százalékkal esett vissza 2006-ban. A gépjármű-finanszírozás összege a szövetség adatai szerint 650 milliárd forint volt tavaly, részaránya a teljes lízingpiacon szintén csökkent – 62 százalékra –, ez éves szinten a 2005-ös adatnál 6 százalékkal alacsonyabb. Az tehát látszik, hogy autójuk finanszírozására egyre többen választanak jelzáloghitelt; a legtöbben, ha körültekintők, kis szerencsével jobban is járhatnak egy szabad felhasználású kölcsönnel, mint egy gépjárműhitellel. A bankok akciós ajánlatai szinte mindennaposak, típustól függetlenül a kölcsönökre a legtöbb pénzintézetnél folyamatosan ajánlanak kedvezményeket. Így aki alaposan körbenéz, és kifog egy éppen akciós szabad felhasználású hitelt, jobban járhat, mint egy gépjárműkölcsönnel, még úgy is, hogy a banki akciók általában csak egy féléves kamatperiódusra vonatkoznak.
Az UniCredit Bank egyik aktuális akciója épp a szabad felhasználású jelzáloghitelt népszerűsíti. Az akciós éves kamatok összeghatártól függően 4,37–4,62 százalék között vannak, a kölcsön THM-je pedig 5,24 százalék kedvezményesen. (De az akción kívüli időszakban is 7,41–7,96 százalék között van, ami még így is alacsonyabb, mint a legtöbb gépjárműhitel teljes hiteldíjmutatója.) Mindez egy 5 millió forintos kölcsön esetén több mint 63 ezer forint megtakarítást hozhat az adósnak az akció ideje alatt.
Az Erste Bank hitelkalkulátora alapján egy 4 millió forintos, svájcifrank-alapú, szabad felhasználású jelzáloghitel havi törlesztőrészlete 84 906 forint 10,33 százalékos THM mellett. Az Erste Leasing gépjárműhitelének törlesztése ugyanezen paraméterek mellett 84 547 forint, a konstrukció teljes hiteldíjmutatója viszont magasabb: 12,12 százalék. Az OTP Bank által kínált szabad felhasználású jelzáloghitel havi törlesztése a fent említett összegre és futamidőre 84 240 forint, a kölcsön THM-je 9,66 százalék. Olcsóbb viszont a Merkantil Bank Hitelpontjaiban kötni a szerződést, ott ugyanis 5,843 százalékos hiteldíjmutatóval kínálják a 4 millió forintos kölcsönt, 75 999 forintos havi törlesztés mellett. (Ez utóbbi konstrukció viszont kizárólag a Merkantil Hitelpontokban érhető el; a kereskedésekben más képet mutathatnak a részletek, illetve a kamatok.)
A kamatok és törlesztőrészletek mérlegelése mellett érdemes számolni a jelzáloghitelekkel járó kockázatokkal is; az utóbbi években nő a problémás hitelek aránya, amelyeknél nem mindegy, mi a fedezet.