A folytatólagosan, bűnszervezetben, üzletszerűen, jelentős értékre elkövetett orgazdaság bűntette és más bűncselekmények miatt indult ügy közel 500 oldalas vádirat szerint, az elkövetők magyar honosságú gépkocsik adatait és iratait felhasználva legalizálták a külföldről becsempészett autókat. Módszerük az volt, hogy a karosszéria és motorcserét jegyeztettek be, fiktív számlák felhasználásával.

Ezután valótlan tartalmú eredetvizsgálati iratokat készítettek, s ezek birtokában a fiktív karosszéria- és motorcserét az okmányirodákban bejegyeztették. A magyar gépkocsik adatainak és rendszámának felhasználásával pedig sikerült érvényes forgalmi engedélyt és törzskönyvet kiállíttatni a csempészett autókra. Az így magyar honosságúvá tett 297 gépkocsit vámkezelés nélkül tudták behozni Magyarországra, itt értékesíteni, illetve használni. A vádlottak között az eredetiségvizsgálattal foglalkozó cégek üzemeltetői, dolgozói, illetve gépjármű-ügyintézéssel foglalkozó cégek munkatársai is szerepelnek, akik javarészt a fővárosban, illetve Hajdú-Bihar megyében tevékenykedtek.

A keddi, első tárgyalási napon az elsőként beidézett húsz vádlott közül néhányan hiányoztak. Az első rendű, P.K.B. jó fél óra késéssel érkezett meg Gyulára, volt aki külföldi utazásra, illetve betegségre hivatkozva maradt távol. A vádlottak nagy száma miatt rendhagyó, s nem könnyen mederben tartható tárgyalás elején dr. Jámbor Pál bíró egyebek mellett sorra vette a jelenlévő védőügyvédeket, s tisztázta, hogy az egyik ukrán származású vádlott mikéntveheti igénybe a tolmácsolást.

Ezt az — öt éve magyar állampolgársággal is rendelkező — S.N. sérelmezte, mondván, hogy nem mindent ért, s számára az ügy iratait nem fordították le ukárán nyelvre. A IV. rendű vádlott elfogultságot jelentett be az eljáró bíró ellen, ugyanis korábban már 14 pontos panaszlevélben közölte aggályait. A felmerült kifogásokat rögzítették a jegyzőkönyvben, ám azok egyike sem akadályozta meg a tárgyalás folytatását. A közel 500 oldalas vádiratot két ügyész, egymást váltva olvasta fel. A monstre tárgyalás-sorozat vélhetően hónapokig eltart majd.