Elsősorban a fővárosra, de más nagyvárosokra is jellemző, hogy a gyalogosok a járművek között tartózkodva koldulnak, szórólapokat osztanak, illetve olyan jellegű szolgáltatásokat végeznek, mint a gépjárművek szélvédőinek tisztítása, újságok árusítása. E tevékenységük elsősorban olyan helyekhez köthetők, ahol a forgalomban résztvevő járművek időszakosan megállnak, így ez többek között a forgalomirányító fényjelző készülékkel ellátott úttesteken és kereszteződésekben jellemző. E személyek a gépjárművezetőket sokszor akaratuk ellenére is megszólítják, mely a közlekedőkkel konfliktushelyzetet eredményezhet. Ezen jogsértést elkövetők a jelenlétükkel a forgalom zavartalanságát is akadályozhatják, és ezzel együtt balesetveszélyes helyzetet is teremtenek.

A közúti közlekedési szabályokról szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet
(a továbbiakban: KRESZ) 21. §-a szabályozza a gyalogosok közúti közlekedését. Ebből következően a gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet, köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja, vagy megtévesztheti. A gyalogos az úttesten jogszerűen csak akkor tartózkodhat, ha az egyéb feltételek teljesítése mellett ott közlekedni szándékozik, vagy át kíván menni az úttesten. A KRESZ ezeken kívül egyéb rendelkezéseket is meghatároz.

Az úttesten tartózkodás, ha az a KRESZ rendelkezéseinek nem felel meg, szabálytalan, ezáltal szabálysértésnek minősül. Ennek megfelelően a szórólapot osztogató, szélvédőt mosó és egyéb, hasonló tevékenységet folytató gyalogosok magatartása szabálysértő. A jogellenes tevékenység és ezzel együtt a közlekedésbiztonsági veszélyforrások visszaszorítása és felszámolása érdekében a rendőrség az e tevékenységeket folytató személyekkel szemben határozottan kíván fellépni. Ennek keretében nemcsak a jogsértést elkövető személyek figyelmét hívják fel a jogsértő cselekmény abbahagyására, hanem az e személyeket megbízó, szerződtető, közvetítő vállalkozásokat is megkeresik, illetve tájékoztatják az ilyen tevékenységek szabálysértő jellegéről. A rendőrség célja továbbá, hogy a figyelemfelhívás eljusson a közlekedésben résztvevő gépjárművezetőkhöz is, akik remélhetőleg majd visszautasítják a fentebb említett tevékenységeket, és ezzel járulnak hozzá a fellépés sikeréhez.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!