A Magyar Hírlap összeállítása szerint George W. Bushnak a kisvállalkozók szervezetében tartott előadásából kiderült, az autósszezon kezdete előtt nincs gyors megoldás az üzemanyagárak növekedésének megállítására. Az elnök hétfőn fogadta birtokán Abdullah szaúdi trónörököst, s a találkozó előtti kijelentéseiből az derült ki, hogy reméli: ráveszi a trónörököst a szaúdi olajtermelés gyors növelésére.

Abdullah azonban lehűtötte Bush reményeit, nem tett ígéretet az olajtermelés gyors növelésére, csak azt helyezte kilátásba, hogy országa az évtized végére a napi 9,5 millió hordó helyett 12,5 milliót dob majd piacra. Bush ezek után tegnap ötpontos energiatervet vázolt fel, de egyik javaslata sem jelent megoldást – még középtávon sem – az energiaínségre, a magas üzemanyagárakra. Bush egyik javaslata megkönnyítené az atomerőművek létesítését. A szigorú környezetvédelmi és egyéb szabályok szerint kockázatos, hosszadalmas vállalkozás atomerőműbe fektetni. Ezért az elnök bevezetne egyfajta kockázatbiztosítást e területen.

Egy másik javaslata szerint olajfinomítókat építenének a nemrég kiürített, zárt katonai területeken. Bármilyen furcsa, de az Egyesült Államokban utoljára 1976-ban létesült olajfinomító, s miközben az eddigi kapacitások bővültek, ez az iparág nem tudott lépést tartani az igényekkel. Egy újabb javaslat szerint szövetségi hatáskörbe vonnák a folyékony földgázt fogadó állomások létesítésének jogát. A tengerentúlról érkező szuperhideg folyékony földgázt az Egyesült Államok ma csak négy helyen képes fogadni. Az ilyen terminálok létesítésének joga eddig az egyes szövetségi államok kezében volt: az engedélyek kiadása bonyolult, hosszadalmas folyamat. A földgáz iránti igény egyre nő, s jelenleg 32 terminál létesítésének terve van a szövetségi hatóságok előtt.

Az elnök emellett 2,5 milliárd dollárt szán a következő tíz évben a tiszta energiát használó járművek, közöttük – a hibrid autók (dízel+elektromosság), az üzemanyagcellás és az új, “tisztább” dízelautók gyártóinak adandó adókedvezményekre. Bush növelni akarja a hazai olajtermelést, bár nagy vihart kavart, hogy engedélyezte az olajfeltárást a “zöld” Alaszkában is, és szorgalmazta a nemzetközi együttműködés bővítését a tisztább és hatékonyabb energiaforrások és energiafelhasználás kutatásában.