“Az autóiparban valójában senkit sem leptek meg a mostani számok, de a nyers adatok összessége azonban egy igen borongós képet fest”, mondja David Di Girolamo, a JATO Consult üzletág vezetője. “Kevés a bizakodásra okot adó mozzanat, bár egyértelmű, hogy az új modell bevezetések mindig kellemeset lendítenek az amúgy kevés reményre okot adó európai új autó piacon. A Jaguar új XF modellje például 35.5%-os eladási növekedést eredményezett a márkának. Most a vevők diktálják a piacot, tehát az ügyfelek a legjobb áron keresik a legjobb autókat.”

Márkák teljesítménye

Az idén is a Volkswagen lépett elsőként a dobogó felső fokára, megelőzve ezzel a Ford-ot, az Opel/Vauxhall-t és a Fiat-ot.

A top 10-es lista egyik szereplőjének sem sikerült megnövelni számait Januárban a tavalyi év első hónapjához képest, azonban a top 10-en kívül a Jaguar egy bravúros 35.5%-os növekedést produkált az új XF eladási sikereinek köszönhetően.

Top Modellek

Az idén is a Volkswagen Golf indított a legerősebben Európában. A gyengébb összeladások ellenére is sikerült megnövelnie piaci részesedését tavaly januárhoz képest. A Golf-ot követi a Ford Fiesta, a Peugeot 207, a Ford Focus, az Opel/Vauxhall Corsa, a Volkswagen Polo, a Fiat Panda, az Audi A4, a Fiat Punto és a Renault Clio.

A Ford Fiesta (+11.4%) és az Audi A4 (+20.8%) is vitathatatlanul a 2008-as model-generáció váltásnak köszönhetően voltak képesek megnövelni eladási számaikat tavaly januárhoz képest

További sikermodellek

A top 10-es modelleken kívül a nagy népszerűségnek örvendő Fiat 500-as büszkélkedhet magasabb eladási számokkal, mint tavaly januárban (+5.9%), valamint a Nissan Qashqai (+2.8%, + a “+2” változatok), a Peugeot 107 (+11.5%), a Volkswagen Tiguan (+62.1%, bővebb kínálat) és a Honda Jazz (+28.7%, új modell) is növelte darabszámait.

Országos trendek

A jelen gazdasági körülmények tükrében, nem meglepő, hogy minden egyes piacot jelentős csökkenés jellemzett idén januárban a tavalyi év első hónapjához képest. A franciáknál volt a legkevésbé érezhető a krízis, ahol a csökkenés mindössze 7.9%-os volt. A legtragikusabban Izlandot érinti még mindig a válság, ahol a piacesés 88.1%-os volt januárban.