Egyesek hallani sem akarnak az üzemanyagok jövedékiadó-tartalmának csökkentéséről (ilyen például az új tagok közt Csehország), mások viszont odahaza már be is jelentettek ilyen irányú lépéseket (például Lengyelország). Magyarország eddig nem foglalt állást, a kormány illetékesei visszatérően úgy nyilatkoznak, hogy vizsgálják a lehetőségeket. A vita egyik kiindulópontja Andris Piebalgs energiaügyi biztos kedden közzétett akcióterve lesz, amely azonban hallgat a jövedékiadó-csökkentés lehetőségéről.

Ehelyett közép- és hosszú távon ható intézkedésekre tesz javaslatot. Piebalgs szerint a legfontosabb a kereslet csökkentése, amelyet elsősorban takarékosabb fogyasztással lehet elérni. A biztos közölte: fel kell gyorsítani az energiahatékonyságról szóló akciótervet, és növelni kell a nyomást az épületek energiatakarékos üzemeltetését lehetővé tevő irányelv minél előbbi átültetésére a tagállamok joganyagába. Piebalgs azt is szeretné, ha a miniszteri tanács decemberben megállapodásra jutna az energiaszolgáltatási direktíváról.

A brüsszeli terv másik fő pontja az alternatív energiaforrások szerepének növelése, ezeken belül is elsősorban az újrafelhasználható energiaforrásoké. A biztos az olajtartalékok bevetésének koordinációját is javítaná vészhelyzetekben – számol be a BruxInfo. Az informális Ecofin-találkozót bevezető eurócsoport-ülés kiemelten foglalkozik majd a portugál államháztartási deficit ügyével is.

A miniszterek várhatóan elfogadják majd a bizottság ajánlását, amely szerint a tavaly a GDP 6,2 százalékának megfelelő hiányt 2008-ra kell Lisszabonnak a 3 százalékos plafon alá szorítania. Az Ecofinen megvitatják a terrorizmus finanszírozásának megakadályozását célzó erőfeszítéseket is.