A CNG-üzemű járművek számára teljesen nyitottá válnak ezek a parkolóhelyek, míg az autógázzal hajtott társaiktól elvárás lesz a biztonsági szelep. A benzinkutakon is egyszerűbbé válik a tankolás: a gáz töltőfej ezentúl lehet ugyanazon a kútoszlopon, mint a benzin és a gázolaj töltőpisztolya. A Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesület (MGKKE) üdvözli az európai szellemben fogant új szabályozást.

Október 6-án lép életbe a Belügyminisztérium 28/2011. (IX. 6.) BM számú, az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló rendelete, amely komoly előrelépést jelent a gázüzemű járművekre vonatkozó korábbi tankolási és parkolási szabályokkal szemben. Az új rendelet 267. § (3) bekezdése szerint „a töltőállomáson megengedett a vonatkozó műszaki követelményeknek megfelelően kialakított többfunkciós, éghető folyadékot és LPG-t és/vagy CNG-t együttesen kiszolgáló kútoszlop elhelyezése”, vagyis a gázüzemű járművek tulajdonosai számára egyszerűbb és kényelmesebb lehet a tankolás a jövőben, hiszen ugyanazon a kútoszlopon megtalálhatják a CNG-t, az autógázt és a benzint vagy a gázolajat kiszolgáló töltőfejet, illetve töltőpisztolyt.

A korábbi bosszantó tiltások után, amelyek részben gátolták a tiszta gázüzemű közlekedés terjedését, nagy jelentőségű a rendelet 601. §-a, amely felsorolja a gázüzemű járművek számára tiltott területeket. Az (5) bekezdés szerint az LPG-s autókkal továbbra is tilos behajtani a talajszint alatti garázsokba, ez azonban nem vonatkozik „a vonatkozó műszaki követelményeknek megfelelő biztonsági szeleppel felszerelt járművekre”. Mivel a legutóbbi években beszerelt átalakítók ezeknek a követelményeknek már megfelelnek, az új szabályozás tulajdonképpen feloldja a mélygarázstilalmat. A sűrített földgáz üzemanyag (CNG) esetében a talajszint alatti garázsokra vonatkozó tilalom egyáltalán nem szerepel, míg mindkét típusú gázhajtás esetében tilos olyan helyekre hajtani be, „ahol az átszellőzés el nem zárható módon nem biztosított”.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!