A Mini számára az elektromos autózás jelenti a jövőt, az Aceman tanulmánnyal mutatják meg, mire számíthatunk. A jelenleginél kicsit élesebb vonalakat eredményez a „Karizmatikusan egyszerű” nevű formavilág, és legalábbis a tanulmánynál szándékosan lemondtak a króm és a bőr alkalmazásáról.

Mivel a márka autói sohasem a tágas utastérről szóltak, a formatervezők megengedhették maguknak a hosszú motorteret a mindössze 4,05 méteres hossz mellett is; parkolni így se lesz egyszerű, hiszen a tükrök nélkül 1,99 méteres szélesség azt jelenti, hogy az átlagos parkolóházban szűkösen lehet majd ki- és beszállni. Különösen finom az átmenet a fém- és az üvegfelületek között, ami nem csak a megjelenés szempontjából érdekes, de csökkenti a légellenállást is. Az összes eddigi Mininél meghatározó króm csillogása helyett a szabadidő-autós stílusú fekete alsó védőszoknyát és LED-csíkot illetve kijelzőt használnak a formatervezők, no meg „arannyal hintett, halvány türkiz árnyalatú Icy Sunglow Green” fényezést, ami a fénytől függően változó csillogást ad.

Minimalista a belső kialakítása, a lényeg a kerek központi digitális kijelzőn van, de azért a kötött szövetborítású műszerfal is figyelemre méltó, az üvegtetőn keresztül jól látható a tetőcsomagtartó brit zászló motívuma. Van pár fizikai kapcsoló is középen, amelyek mind egyediek, hogy tapintásra se lehessen összekeverni őket – a rögzítőfék, az üzemmód- és az élménymódválasztó, a hangerő-szabályozó van itt. A Mini új, Android alapú operációs rendszerét futtatja az Aceman, ami az eddiginél nagyságrendileg több külső alkalmazás használatát teszi majd lehetővé.

Újdonság, hogy nem csak üzemmódot (hajtáslánc-reakciók), hanem élménymódot is lehet választani, ami a belső hangulatot határozza meg. „Personal” élménymódban saját háttérkép kerül a kijelzőre, mozgó tartalmak jelennek meg a menüben – például véletlenszerűen képződő felhők, a hullámzó óceán vagy egy medence ragyogó víztükre. „Pop-Up” élménymódban navigáció az ügyfelének érdeklődési körébe tartozó POI-kat mutat, kategóriákba rendezve kínál fel programokat („Adventures”), éttermeket („Tasty”) vagy közösségi eseményeket („Trending”). „Vivid” élménymódban interaktív tartalom jelenik meg az OLED-technológiás kijelzőn és a műszerfal kijelzőfelületén, az élménymód játékos elemeit folyamatosan változó ritmusú, a felhasználó és a jármű közötti kapcsolat intenzitására reagáló hangaláfestés kíséri.

Noha viszonylag hamar valósággá válik a Mini Aceman, annak műszaki részleteiről semmit nem árultak el. A közönségpremierre a kölni Gamescom nevű videójáték-vásáron kerül sor augusztus 23-28. között, ezt követően más rendezvényeken is látható lesz majd a tanulmány.