Az Eindhoveni Műszaki Egyetem diákjai folyamatosan a fenntartható közlekedésen dolgoznak, legújabb projektjük a Zem elnevezésű villanyautó, amely egész életciklusát – tehát a gyártást és a megsemmisítést is nézve – karbonsemleges, és haladás közben egy speciális szűrő segítségével CO2-t köt meg a levegőből.

Összesen 35 hallgató része annak a csapatnak, akik megépítették az autót és a következő években annak további finomításán dolgoznak, itt most nem feltétlenül a vezethetőségről van szó, sokkal inkább arról, hogy az ott felhasznált újfajta anyagok ipari léptékű termelésén és újrahasznosításán dolgoznak, hogy még jobb környezeti mérlege legyen az autónak. A Zem 32 000 km-es futás alatt 2 kg-nyi CO2-t köt meg, ami nem tűnik soknak, de ez a különleges szűrő meglévő autókban is alkalmazható, így szinte azonnal (elérhetőség kérdése…) bevethető. Már beadták a szabadalmi kérelmet, a jelenlegi működőképes prototípusnál 320 km után kell cserélni a szűrőbetétet, a sorozatgyártásba kerülő eszköznél ennél hosszabb csereperiódust ígérnek.

A Zem másik különlegessége a teljes életciklust tekintve karbonsemleges kialakítás, a 3D nyomtatással készített műanyag karosszériánál például nincs szemét, az esetleges műanyaghulladékot (nyílásokat kell vágni, satöbbi) ledarálás után más projekteknél újra fel lehet használni a 3D nyomtató segítségével.