A két napon át tartó kiélezett verseny eredményeképp az Európa legjobb kamionpilótájának járó elismerést és a verseny fődíját, a 100 000 euró értékű vadonatúj R-szériás Scania kamiont a 34 éves lengyel Marek Szerenos nyerte, maga mögé utasítva a második helyezett, ír származású Tom Sharkey-t és a harmadik helyen végzett, szlovák Milan Jakúbek-et. A magyarországi döntő első helyezettje, Szalai Gábor mintegy 16 000 európai kollégáját felülmúlva a huszadik helyet szerezte meg.

A versenyzőknek az országos döntőkhöz hasonlóan számos embert próbáló feladattal kellett megküzdeniük, bizonyítva magas szintű tehergépkocsi-vezetői képességeiket. A feladatok széles skálája éppúgy magában foglalta a hibátlan manőverezést, mint az üzemanyag-takarékos és defenzív vezetést, valamint az indulás előtti ellenőrzést és a rakomány biztonságos rögzítését is. A selejtezők hat legjobbnak bizonyuló sofőrje vehetett részt a középdöntőn, majd közülük került ki az utolsó forduló három versenyzője.

Mivel a 2003-ban indult versenysorozattal a Scania célja a közlekedésbiztonság javítása és a hivatásos gépkocsivezetők elismertségének növelése, a megmérettetésen elsődleges szempont volt a versenyzők biztonságos vezetéstechnikájának és felelősségteljes vezetői magatartásának vizsgálata. Az európai győztes nemcsak a szakma nagykövete címet nyerte el, hanem teljesítményével sok ezer pályatársa előtt is áll követendő példaként. A magyar bajnok, Szalai Gábor a verseny után így nyilatkozott: “Mivel az utakon manapság soha nem látott méreteket ölt a teherforgalom, a közlekedés biztonságára minden eddiginél nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk.” 

Európa legjobb kamionpilótája, Marek Szerenos a díjátadót követően elmondta: “Óriási dolog, ami itt ma velem történt. A gyermekeim születése óta nem éreztem magam ilyen boldognak és büszkének. Számomra nagyon fontos, hogy biztonságosan vezessek, így örömmel tölt el, hogy jó példával járhatok sok fiatal pályatársam előtt.”

“A nehéz-tehergépjárművek esetében egyértelműen a vezető a legfontosabb tényező. Természetesen maguk a járművek és az infrastruktúra is hatalmas szerepet játszik a közutak biztonságában, elsősorban mégis az emberi viselkedés határozza meg azt,” mondta Cecilia Edström, a Scania alelnöke és vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója.