A Soul egy igaz város autó lesz, méghozzá a manapság oly’ divatos crossover kategóriát fogja gyarapítani. A Párizsi Autószalonon történő bemutatkozással kapcsolatban Gregory Guillaume, a Kia Motors Europe tervezőcsapatának főnöke megjegyezte, “mindenki, aki beül a Soul-ba, mást fog tapasztalni, és az első benyomások nagy hatással lesznek rá”. 

Így voltunk ezzel mi is, hiszen meglepően tágas a hely az autóban, amelyet a külső méretek nem sejtetnek. Ez minden bizonnyal a hosszú tengelytávnak és a függőleges vonalaknak köszönhető. Az autó hasmagassága is igen nagy, ezért leginkább olyan érzése támad az embernek, mintha egy hobbiterepjáróban foglalt volna helyet. A magasabb üléspozíció jó kilátást eredményez, ami miatt talán nagyobb biztonságban vagyunk, hiszen sokkal előbb észervehetjük az előttünk történő forgalmi szituációkat.

Arról egyelőre kár szótejteni, hogy milyen az autó minősége az utastérben, hiszen a demo-autóban nem azok a burkolatok, anyagok voltak, amellyel majd forgalmazzák a Soult, mindent kemény, rideg műanyaggal borítottak. Minden esetre már az is figyelemre méltó, hogy a sok plasztik egyetlen hangot sem hallatott a tragikus minőségű fővárosi utakon. A zajkomfortról szintén nem érdemes beszélni, nyilván a végleges burkolatok mögé szigetelés is kerül majd, ez ebből az autóból még hiányzott.

A “szondázás” céljából forgalomba helyezettt Soult 1,6 literes, 126 lóerős dízelaggregát hajtotta, a 255 Nm-es forgatónyomaték ötfokozatú automa váltón keresztül jut el a kerekekig. Ez a teljesítmény több, mint elegendő, főleg annak tudatában, hogy a KIA városi autónak szánja Soult. nagyszerűen vizsgázott a futómű is, amely kellően feszes, de egyáltalán nem annyira, ami a kényelem rovására menne. Vagyis kanyarokban minimális oldaldőlés mellett jól irányítható marad az autó, és könnyedén megbírkózik az útburkolat egyenlőtlenségeivel is. Utóbbiak nagy részét észre sem vesszük.

Ha a KIA-nak sikerül jól beáraznia a Soult, biztos a siker, hiszen egyedi formájának, méreteinek, belső kialakításának köszönhetően üde színfolt, igazi unikum lesz a városi dzsungelekben.