Eddig a szabályok szerint az kaphatott jogosítványt, aki a Vöröskereszt által szervezett vizsgát sikeresen teljesítette, és az erről szóló dokumentumot is magával vitte az engedély igénylésekor. A legtöbben úgy értelmezték a változást, ha nem kell a papír, akkor nem kell a vizsga sem.
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium viszont hamar eloszlatta ezt a tévhitet. Közleményük szerint mindössze arról van szó, hogy digitalizálják a rendszert, és a papír alapú igazolás helyett elektronikusat használnak majd – tehát nem a vizsgát törlik el. A jogosítvány kiállításához szükséges vizsgaigazolást a közlekedési hatóság ma már elektronikus úton állítja ki, majd automatikusan küldi meg az illetékes nyilvántartó hatóságnak, papír alapú vizsgaigazolást nem adnak ki az ügyfeleknek. Így értelemszerűen nincs szükség az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátítását igazoló dokumentum bemutatására sem.

A jövőben a vezetői engedély kiállítása az utolsó sikeres vizsgát követő negyedik munkanaptól a közlekedési hatóság felkeresése nélkül bármelyik okmányirodában vagy kormányablaknál közvetlenül kérvényezhető. Ehhez viszont szükség lesz az elsősegélyvizsgára is.
Papp Péter már hosszú ideje tanítja a környékbelieket vezetni. Azt mondta, tanítványai nagyon megörültek, amikor először olvasták a híreket. Véleménye szerint nemcsak azért, mert kevesebbet kellett volna tanulniuk, vagy kevesebb vizsgát kellett volna teljesíteniük, hanem azért is, mert így összességében olcsóbb lett volna a vezetői engedély megszerzése.

Az oktatáson mindenki megtanulja az újraélesztés, az életjelek megállapításának vagy a vérzéscsillapításnak a módszerét
Fotó: VN-archív

Ő viszont úgy gondolja: jó, hogy nem törölték el ezt a plusz tanfolyamot, hiszen ott olyan ismeretek birtokába juthatnak a diákok, amelyek életük során bármikor akár életet is menthetnek. Nem feltétlenül a közlekedés során, de saját otthonukban is nagy segítség lehet, ha gyorsan és helyesen tudnak reagálni szükség esetén.
Azt gondolja, egy balesetnél akkora adrenalin termelődik a szervezetben, hogy a legtöbb embernél előjönnek a tanultak, még akkor is, ha sok évvel ezelőtt hallgatta az előadásokat. Mindenképpen jól járunk, mondta. Ha a plusz pénz nem térül meg, mert nem kell használnunk soha ezeket az ismereteket, akkor azért; ha pedig mégis, akkor azért, mert felkészülten cselekedhetünk. Ő maga is fontolgatja, hogy újra részt vesz az előadásokon, hiszen már régen volt, hogy vizsgáznia kellett.
Köcse Tamás vezető mentőtiszt azt mondta, a Vöröskereszt szervezi a vizsgákat, de ők felügyelik ennek a szakmai oldalát. Ő úgy látja, mindenkinek társadalmi felelőssége, hogy megtanulja az alapvető fogásokat az életmentéshez. Az oktatók dolga ugyanakkor nehéz – teszi hozzá. Hiszen a legtöbb résztvevő a tanfolyamon csak azért ül a teremben, mert kötelezően elő van írva a jogosítvány megszerzéséhez. Amit pedig úgy érzünk, hogy ránk erőltetnek, azt sokszor nem szívesen fogadjuk. Sok diák nem is figyel az előadóra, pedig mindenkinek a saját érdeke lenne az életmentés megtanulása.
Sőt társadalmi kötelesség, hogy tudjunk segíteni, és bármikor kerülhetünk mi is olyan helyzetbe, hogy segítségre van szükségünk. Az elsősegély tanfolyamon olyan dolgokat sajátíthatunk el, mint az újraélesztés, az életjelek megállapítása, vérzéscsillapítás vagy a légutak szabaddá tétele. Azt biztosan elmondhatjuk, hogy ezt a tudást érdemes megfizetni, hiszen ha egyszer alkalmaznunk kell, akkor a haszna felbecsülhetetlen lehet.