Az új iroda megnyitása a BMW csoport beszerzési stratégiájának része, amelynek középpontjában a decentralizálás áll. Az autógyár új közép-kelet-európai jelenlétével a régió a magas technikai fejlettséget igénylő technológiák terén nyújtott teljesítményét ismeri el.

A tavalyi évben a BMW csoport 2,3 milliárd Euró értékben vásárolt alkatrészeket közép- és kelet-európai beszállítóktól. Ez az érték világszinten az alkatrészgyártás beszerzési volumenének megközelítőleg tíz százalékát teszi ki, és 2005-höz képest 25%-os növekedést jelent.

Mint beszállítói piac, a BMW csoport beszerzési és gyártási stratégiájában Magyarország fontos szerepet játszik. 2006-ban a régiós beszállítás közel harmada érkezett Magyarországról. Az elmúlt hat évben, és különösen a 2004-es EU-csatlakozás óta, a magyarországi beszállítások értéke folyamatosan növekedett. Az adózási és vámszabályok módosulásával, a közlekedés feltételek javulásával és a legújabb technológiákat alkalmazó beszállítók számának növekedésének köszönhetően 2004 és 2006 között a megrendelések értéke 54%-kal, 720 millió Euróra növekedett.

A cég azért döntött a magyarországi helyszín mellett, mert az országban már több éve a BMW csoport számára jól bevált beszállítói környezet működik, illetve a környező országok és Magyarország között a közlekedési infrastruktúra is megfelelően fejlett. A magyarországi alkatrész-beszállítás a vezetékektől kezdve az olyan innovációkig, mint az új BMW 1-es sorozatban is alkalmazott Start-Stop technológia nagyon sok mindenre kiterjed, de a BMW csoport további komoly beszállítói lehetőségeket is lát a magyar piacon.

„A BMW csoport már a gyártás korai szakaszába is bevonja beszállítóit, és folyamatosan figyelemmel kíséri a minőségbiztosítást is. Ezért szükséges, hogy földrajzilag is minél közelebb legyünk partnereink gyártási helyszíneihez Közép-Kelet-Európában” – mondta Bernhardt Horst, az új beszerzési iroda vezetője.

A BMW csoport magyarországi beszerzési központjában az induláskor hat ember dolgozik. A beszállítók koordinálásán felül piaci elemzések elkészítése, új beszállítók felkutatása, illetve a régiek mellett azok minősítése is az iroda feladati közé tartozik majd. A régió beszerzési piaca Magyarországon felül magában foglalja Oroszországot, Ukrajnát, Észtországot, Lettországot, Litvániát, Lengyelországot, Csehországot, Szlovákiát, Romániát, Szlovéniát és Horvátországot.