A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma a Múzeumok Éjszakája elnevezésű rendezvénysorozat hivatalos kultúreseményének nyilvánította a Budapest Classic Grand Prix-t. Az évente megrendezésre kerülő esemény célja, hogy a külföldi tradicionális Oldtimer rendezvények megfelelőjeként Budapest a nemzetközi rendezvények egyik helyszínévé váljon.

Ez a verseny az Egyesület első saját szervezésű rendezvénye, mely a MAVAMSZ (Magyar Veteránautós és Motoros Szövetség) és a FIVA (Motoros Világszövetség) védnöksége alatt áll. Az oldtimer túraversenyen részt vevő oldtimerek között igazi ritkaságok tűnnek majd fel. A Belügyminisztérium egy veterán rendőrségi Moszkvics 408-as járőrkocsival mutatja ki elkötelezettségét az oldtimer hagyomány megőrzése iránt. A Hadtörténeti Múzeum pedig három korhű honvédségi gépkocsit vonultat fel, természetesen a kornak megfelelő egyenruhába öltözött legénységgel.

A Budapest Classic Grand Prix túraversenyen a szervező által megfelelőnek ítélt műszaki és esztétikai állapotban lévő, 1979. december 31-e előtt gyártott oldtimerek, illetve a gyártó által „Classic” besorolást kapott típusok indulhatnak. A Budapest Classic Grand Prix során a veterán autók Budapest 10 fontosabb nevezetességének helyszínére látogatnak el, ahol időellenőrző állomások és 1/100 mp-es próbák végrehajtása vár a versenyzőkre. A túraversenyt teljesítő autócsodák várhatóan 16 óra körül érnek célba az Olof Palme ház előtt.

Örömautózás jellegű, átlagtartó városi túraverseny, mely folyamán az itiner alapján kell eljutni a város főbb nevezetességeinek közelében kialakított 1/100 mp-re mért etapokra. Az itt elért hibapontok száma határozza meg a végső sorrendet.

Olof Pálme Ház – 10:00 Rajt
Kapisztrán tér – 12:00 Ebéd
Olof Pálme Ház – 16:00
Befutó Olof Pálme Ház – 20:00 Eredményhirdetés

A túra útvonala érinti még a következő helyszíneket:
Műegyetem rakpart, Kogart Ház, Mercedes-Benz szalon Kárpát u. 21., Csillebérc, Művészetek Palotája, Mammut, ING mélygarázs, Művészetek Palotája, Citadella Sétány, Opera, Csiki-Bege Autoplaza, Hess András tér.

A Múzeumok Éjszakája záróeseményeként 21 órakor a városligeti Közlekedési Múzeumtól indul a Szent Iván éji oldtimer felvonulás, melyre közel 300 autó és motorkerékpár részvételét várják.

Tervezett útvonal: Hősök tere, Andrássy út, Clark Ádám tér és vissza.

A Budapest Classic Grand Prix megálmodói, a Mercedes-Benz Classics Magyarország Egyesület – mely 2 éve alakult – tagjai is képviseltetik magukat a mezőnyben. A meghívásos alapon működő klub létszámát 50 főben maximalizálták, jelenleg 32 fő és 80 db tökéletes állapotú jármű tartozik az egyesülethez.

A Mercedes-Benz Classics Magyarország Egyesület egyik alapító tagja és egyben elnöke is Dr. Berniczei-Roÿkó Ádám, aki a klubtagokkal együtt példamutató márkaszeretetével őrzi a csillagos márka jó hírnevét. A gyönyörűen karbantartott, egyedülálló oldtimerek tulajdonosai havonta legalább egyszer találkoznak, de a rendszeres klubesten kívül is ápolják kapcsolatukat. Számtalan hazai és nemzetközi programjukkal az egyik legaktívabb oldtimer klubnak számítanak hazánkban.

A Budapest Classic Grand Prix technikai lebonyolítását a ChronoMoto Timing csapata végzi, akik a veterán versenyek specialistái.

Jelentkezés:
Magyar Andrea: 06-30-688-4120, vagy bpcgp@motorsport.hu