– Nagyra nőtt gyerekek sportja a modell gyűjtés: már ezt is hallottam, s van ebben némi igazság – tréfálkozott Guzmics Gábor. – Szerintem a saját kezűleg átépített 1200-as Lada is okozhat majdnem annyi örömet, mint egy csúcs Ferrari. Három éve kezdtem el gyűjteni az autókat, s álmomba sem gondoltam volna, hogy ekkora szenvedéllyé válik. Az első példányt újabb és újabb követte, a barátok, ismerősök révén bővült a beszerzési forrás, s szinte kimeríthetetlen lehetőséget jelent a cserebere.

Fotó: Lang Róbert

Elegáns fekete fényezésű Audi 6 mellet egy A 8-as, néhány centivel távolabb ezüst R8  látható, a közelben pazar Bentley kelti fel az érdeklődők figyelmét.  Önálló részleget alkotnak az amerikai gyártmányok: Pontiac, Dodge, Viper, s egy szemrevaló 1965-ös gyártmányú Chevrolet Impala is feltűnik. Egy másik sorban a filmekben, tv-sorozatokban szereplő autók miniatűr másait láthatjuk. Ugyan, melyik negyvenes, ötvenes férfi ne emlékezne a Knight Riderben látott Pontiac Firebirdre vagy a Hazárd megye lordjaiban felbukkanó Dodgera, netán arra a nevezetes Fordra, amely a Starsky és Hutch epizódjaiban szerepelt időről időre?

Guzmics Gábor néhány éve alatt 250 autót gyűjtött össze, s különösen büszke azokra, amelyet saját kezűleg alakított át. Szívéhez nőtt az egyik piros Lada modell: ez épp olyan, amilyet egyik nagyapja a ’80-as években használt.

Modellautón is van tuning

– Ezt a modellt saját kezűleg alakítottam át – folytatta. – Ülés-, motor- és felnicserét végeztem, leültettem, s dupla karburátort építettem a kocsiba. Az apró műszaki megoldásoknak nagy sikerük van a baráti körben.
Változó árak és felhozatal: akad olyan modell, amelyik 20-30 ezer forintot ér, de az egyik Ferrariért több mint százezer forintot is leszurkolnának egyes gyűjtők. Ebből a példányból csupán 211 készült, Guzmics Gáboré az ötödik. Ha huszonnégy órával hamarabb adja le a megrendelést, övé az első.
– Álomautók mindig voltak és lesznek – így a kaposvári gyűjtő. – Lenyűgöző az a Ferrari F40, amely 1:8-as méretarányban dobnak piacra. A tökéletességet meg kell fizetni: nemcsak a forma, az ára is pazar. Nagyjából 800 ezer forintba kerül…

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!