Fotó: Nagy Gábor

Tragédiák
Mielőtt az ellenőrzés helyszínére indultunk, a Kisalföld archívumában 14 halálos balesetről szóló híradást találtunk Győr és Kisbér között az elmúlt másfél évben. A legsúlyosabb esetben egyszerre heten vesztették életüket. A tragédiák mellett több súlyos ütközés is történt a 81-es számú főúton. A karambolok jelentős része elkerülhető lett volna – egyetlen halálesetről tudunk, amikor rosszullét okozta a balesetet –, ha az érintettek betartják a sebességkorlátot.

Motorosok mennek a szabálytalanok után
Hogy minél többen hazatérjenek családjaikhoz, tegnap tíz megyei rendőr vett részt az ellenőrzés-sorozatban. Sebességet mértek, ittas sofőröket szűrtek ki a kocsisorból, figyeltek a biztonsági öv bekötésére és a vezetés közbeni telefonálásra is. Az akció legizgalmasabb része, hogy a Készenléti Rendőrség két drónpilótája egy magasban repülő drónkamera segítségével pásztázta a forgalmat. „Éles helyzetben most használjuk először a drónos légi felvételeket. Közlekedésbiztonsági szempontból nem jár veszéllyel ez az ellenőrzés, a drón a jogszabályok szerinti magasságban repül. Az autósok figyelmét nem vonja el a vezetéstől” – kezdte Perjámosi István rendőr alezredes.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője hozzátette: ha a drón segítségével szabálytalankodó autóst vesznek észre, motoros járőrök „emelik ki” a renitenst a kocsisorból. „A motoros kollégák biztonságos helyre kísérik a szabálytalankodót és olyan helyen állítják meg, ahol a többi közlekedőt nem zavarja az intézkedés” – közölte Perjámosy István. Tegnap még nem ütött 11-et az óra, de már több gyorshajtót és egy ittas vezetőt állítottak meg a rendőrök.

Összehangolt akció
A drón lebuktatott olyan sofőrt is, aki kihangosítás nélkül telefonált. A kontroll része volt egy összehangolt akciósorozatnak, amelyhez a Komárom-Esztergom és Fejér megyei rendőrök is csatlakoztak, így az ellenőrzések Székesfehérvárig „értek”. A rendőrség a közeljövőben is tervez hasonló ellenőrzéseket. Akár heti jelleggel is történhetnek drónnal támogatott rendőrségi bevetések a 81-esen és más megyei főutakon.
Táblák a baleseti helyszíneknél
„A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottsága a Magyar Közúttal közös programsorozatot is kidolgozott idén, hogy ne történjenek újabb súlyos balesetek a 81-es főúton” – tudtuk meg Rosta Roland őrnagytól, a bizottság titkárától. Ennek részeként többméteres transzparenst állítottak ki a korábbi tragédiák helyszínének közelébe, amely a sebességtúllépés veszélyeire hívja fel a közlekedők figyelmét. „Előzni tilos” táblákat helyeztek ki, meghosszabbították a záróvonalakat, illetve a 90 km/órás sebességhatárra figyelmeztető, villogó táblát is felszereltek.