Pedig épp ez történt, hiszen Oszvald Nándor aranykoszorús mester az 1935-ös utcai cirkáló ezüstből készített kicsinyített másának létrehozásával foglalkozik. A két világháború közötti amerikai autógyártás egyik csúcsmodelljének megalkotása épp a tizedik hasonló munkája lesz Oszvald Nándornak.
– Másfél éve kezdtem el dolgozni az autón – mondta.
– Az 1935-ös Cadillac Town Car leginkább Al Capone korát idézi fel. Ezüstből készül a jármű, különleges véséstechnikával, tűzzománccal és kövekkel szeretném díszíteni, azt remélem, nyárra elkészül. Legelőször az 1620-ból való hajót, a Mayflowert készítettem el, de akkor nem gondoltam, hogy ez egy egész sorozat nyitánya lesz.

A mesterek még birtokában vannak a fémművesmesterséget jelentő tudásnak. Ehhez bizony a művészi gondolkodásmódra is szükség van. Fotó: Banka Csaba

Az Állami Pénzverő ötvösáruosztályán kezdtem dolgozni az iskolák befejezése után, ahol különleges ékszereket, dísztárgyakat készítettünk. Az ott elsajátított szakmai fogásokhoz – amelyekre szükség van egy ilyen munkához –, nyúltam vissza, amikor már saját kedvtelésből kezdtem dolgozni a modelleken. A történelem, a technikai szerkezet bonyolultsága, és nem utolsósorban a feladatban rejlő kihívás, ami vonz az alkotásban.
Egyrészt törekszem arra, hogy minél pontosabban jelenjenek meg a modellek részletei, másrészt időről időre készítek olyan modelleket, amelyekben a pontosság mellett előtérbe került az ékszerész, az ötvösmesterség különleges technikáinak alkalmazása. Mindig szükség van a részletek megismerésére a szakmai ismeretek alkalmazására és a művészi gondolkodásmódra.

Az ötvösmester hozzátette, egyre inkább fontossá válik számára, hogy a fiataloknak is példát mutasson. – Szeretném a fiatalokkal tudatni, hogy a szakma megismerése mennyire fontos, hiszen még élnek azok a mesterek, akik birtokában vannak a klasszikus, tradicionális fémművesmesterséget jelentő tudásnak, és képesek is átadni számunkra ismereteiket. Tőlük még tanulhatunk, ezzel pedig különbözni tudunk másoktól a világban. Ha pedig a fiatalok már ismerik a mesterséget, akkor lehet dísztárgyakat, művészi alkotásokat tervezni és létrehozni.
Jász őstörténet
A járműmodellek mellett egy ideje a jász, alán, szkíta őstörténetről szóló legújabb kutatások eredményeit felhasználva készít különböző tárgyakat és eszközöket is Oszvald Nándor. Nemcsak a motívumvilág köszön vissza az elkészült alkotásokon – melyekből jelenleg a Jász Múzeumban látható tárlata –, hanem ezek felhasználásával új tárgyak is létrejönnek.
Bemutatja mindezzel, hogy a jól ismert egyiptomi, görög, római kultúra mellett a szkíta kultúra is hordoz számos eddig feltáratlan kincset, amit fontosnak tart megismerni.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!