Ez a legtöbbször azonban nem is olyan könnyű procedúra, ugyanis a matricát csak apró darabokban lehet letépkedni vagy levakarni. Néhány autós vagy hanyagságból, vagy egyszerűen azért, mert rengeteget közlekedik autópályán, nem szedi le a lejárt matricákat.

Ezzel azonban nem tesz eleget a 26/2004-es GKM rendeletnek, mely az autópályák használatának díjáról szól. A 3. § (6) pontja ugyanis kimondja, hogy a lejárt matricát a gépjármű használójának, vagy üzemben tartójának el kell távolítania. Ezt elsőre furcsának találhatják a mélyen önérzetes autósok, ám a leszedésnek logikus okai vannak. Megnehezíti ugyanis az ellenőrzést, valamint az egymás alá vagy mellé, mozaikszerűen felragasztott öntapadós cetlik korlátozzák az autóból való kilátást.

Az sem elhanyagolható indok, hogy a rendelet egyértelműen előírja az eltávolítást. Sokan csak azért hagyják az ablakon a matricákat, mert alapos felsimítás után, legalább negyedórás kapargatásba telne azt eltávolítani, a ragasztó pedig a kis műanyag cetli helyett inkább a szélvédő üvegéhez ragaszkodik – elválaszthatatlanul. A trükkösebb autósok – mivel a kutyanyelvet, vagyis a matrica hátoldalát meg kell őrizni – csak a kis cetli sarkát ragasztják fel, de láttunk már olyan kompozíciót is, mely még a blokkot is magában foglalta.

Akiket a tükrön lóbálódzó Wunderbaum és a szőrös dobókocka sem irritál vezetés közben, azok egészen biztos erre sem érzékenyek. Sánta László, a Állami Autópálya Kezelő Rt. útdíjellenőrzési igazgatója az [origo]-nak elmondta, hogy a szélvédőn sorakozó, lejárt matricáért ellenőreik csak figyelmeztetik az autósokat. A fenti módszerek szintén szabálytalanok, és még a korábban árusított, a szélvédőre tapasztható kis figurák használata sem megengedett. Ugyanígy nem felel meg a ragasztószalaggal vagy egyéb módszerrel való felhelyezés sem.

Az iménti két megoldással szemben jobb módszernek tűnik a matrica nadrágon vagy más ruhadarabon, egy-két alkalommal történő megszöszösítése. Ez nagyban megkönnyíti a levételt, másrészt pedig az ellenőröknek sem lehet kifogása a nem teljes felületén felragasztott matrica ellen.