Az Audi nem vette félvállról a környezetvédelmi normáknak való fokozott megfelelést – a TDI motorok már most teljesítik a 2014-ben hatályba lépő szigorú európai szabályokat. Tisztában voltak a németek azzal is, hogy olyan sportos karakterű modellekre van szükségük, melyek takarékosak és elérhető áron előállíthatóak. 2010-ig az Audi AG hozzávetőlegesen 20%-al kívánja csökkenteni palettájának CO2-kibocsátását, míg a kimagasló teljesítményből egy fikarcnyit sem hajlandó engedni. Sőt! Alternatív üzemagyagok és hajtásrendszerek sokaságát tesztelik jelenleg is, melyek akár két-három éven belül szériaéretté válhatnak. A választék pedig igen széles lesz, nem kell aggódni az alsó-középkategória és luxusosztály vásárlóinak sem, az A3-astól az A8-asig mindenki pénztárcájának megfelelően válogathat a takarékos Audi-kínálatból.

e-offenzíva

Önmagában egy autó motorja nem elég ahhoz, hogy rekord alacsony fogyasztást tudjanak vele produkálni. Komplett fejlesztői munka eredménye hozhatja meg a sikert, ezért az Audi mérnökei minden fontosabb ponton hozzányúltak az e-típusok bázisául szolgáló A3-as és A4-esekhez. Az 1,9-es, 105 lóerős dízel aggregátok eddig sem a „falánkságukról” voltak közismertek, az e-variánsok viszont 8%-al kevesebb gázolajjal is beérik 100 kilométerenként! Módosítottak a váltón, a harmadik és az ötödik fokozat áttéttelét „hosszabbra” cserélték, a futóművet némileg leültették, és kisebb gördülési ellenállást biztosító 16 colos abroncsokkal vértezték fel az autókat. A 2,0-s FSI benzines aggregátokban több motoralkatrészt tartós, ugyanakkor könnyebb alumínium darabra cseréltek, míg itt a hatodik fokozatot nyújtották el az alacsonyabb fordulatszám elérése céljából. A motorelektronikát is áthangolták, így mindezek tükrében nem meglepő, hogy a dízel A3-as átlagfogyasztása 4,5 l/100 km, míg károsanyag-kibocsátása mindössze 119 g/km. A kétliteres FSI blokk 170 lóerős teljesítménye mellé 230 km/órás végsebesség és 7,1 literes fogyasztás dukál. Egy tankolással az elméleti hatótáv kereken 1000, míg a dízel esetében 1200 kilométerre tehető. Az már csak hab a tortán, hogy az Audi e-k magyarországi felára igen mérsékelt, az alap A3 1.9 TDI DPF-nél például mindössze 39 600 forint!

Bizonyítványosztó

Egy autó lehet bármilyen takarékos, mégiscsak a sofőr vezetési stílusán múlik, milyen mértékben módosul a gyár által megadott fogyasztás. Az Audi egy olyan, egyelőre kísérleti stádiumban lévő, ún. Eco-tréner segédrendszerrel igyekszik támogatni a vezetőt, mely tanácsok, tippek útján próbál hozzájárulni a lehető legalacsonyabb fogyasztás eléréséhez. A fedélzeti számítógép menüjében jeleníthetjük meg a személyre szabott monitorunkat, ahol a pillanatnyi sebességünkhöz legjobban passzoló fokozat száma villan fel, vagy épp a motor terheltségi állapotáról kapunk tájékoztatást. Egy következő ikon arról informál, hogy ha például kikapcsolnánk a légkondicionálót és a ködlámpánkat, akkor ezzel mekkora üzemanyag-megtakarítást érnénk el 100 kilométerre vetítve. A végső fázisban, pedig kapunk egy „bizonyítványt”, mely a váltó- és a gázpedálkezelésünk, illetve további szempontok alapján értékeli vezetési stílusunkat, természetesen szigorúan a takarékosság jegyében.

Nagyban más

A 2008-as TDI stratégiai pillére lesz az A4-esben és a Q7-ben megjelenő háromliteres V6-os, 240 lóerős gázolajos. A limuzinban 500, míg a terepjáróban 550 Nm-es maximális forgatónyomatékkal rendelkezik a közvetlen befecskendezéses, turbófeltöltéssel ellátott dízel aggregát. Az igazi unikum azonban a különösen alacsony károsanyag-kibocsátás (ultra low emission system) megvalósítása, az ún. AdBlue adalékanyag révén. Ez a megoldás 90%-al mérsékli a nitrogén-oxidok kibocsátását, maga az AdBlue pedig biológiailag könnyen lebomló kiegészítő oldat, melyet minimális mennyiségben közvetlenül a DeNOx-katalizátor elé fecskendeznek be. A kipufogógáz-tisztító rendszert a kiegészítő oxidációs katalizátor és a szabályozott dízel részecskeszűrő teszi teljessé. Mivel az AdBlue -11 fokon dermed, ezért egy fűthető vezetékrendszert is beépítettek, míg a folyadékot két tartályra osztották. Létezik egy aktív (7 l), közvetlenül a tankoló nyílás alá telepített és egy passzív (15,5 l), az autó padlójába süllyesztett tároló is. A passzív tartály szerepe, hogy a kifogyóban lévő aktív palackot egy 5 báros pumpa segítségével utántöltse.

Évek kérdése

Üzemanyagfronton is több irányban kutat az Audi, az ethanol (E85), a földgáz és a sűrített földgáz (CNG) mellett igen érdekes a biomasszából előállított ún. SunFuel. Égésekor maximum annyi szén-dioxid keletkezik, amennyit a gyártása során feldolgozott növények a föld légköréből már kivontak. A hibrid technológia alkalmazása sem másodlagos, egy közel szériaérett állapotban lévő 3,6-os FSI Q7-est is kipróbáltunk, melynek 10 liter alatti átlagfogyasztásán kívül rendkívüli menetdinamikája is elismerésre méltó volt. A motor és az automatikus sebességváltó közé beépített hibrid rendszer sajátossága, hogy a Q7-es kizárólag benzin- és elektromos hajtással is éppúgy üzemelhet, mint a két motor erejének egyesítésével. A sofőr gombnyomással eldönti, hogy például városi araszolásnál csak az elektromos hajtást szeretné használni, természetesen ez a funkció sebességlimittel ellátott (max. 60 km/h-ig). A jövő technikája tehát már napjaink autóiba is beköltözött, 2010-ig pedig várhatóan minden Audi típuson belül fellelhetőek lesznek az extra alacsony CO2-kibocsátásáú, hihetetlenül takarékos, vagy épp alternatív üzemanyaggal, netán hibrid technológiával „keresztezett” legújabb motorgenerációk.