Két éve nem volt új piaci bevezetése a Skoda márkának, de ez csak a vihar előtti csend volt. 2010 és 2018 között meg akarja duplázni eladásait a cseh cég, ezért a következő 1,5 éven belül 7 új autót dobnak piacra, amelyek közül az első a Citigo nevű mini.

Novemberben érkezik a hazai kereskedésekbe a Rapid nevű kompakt ferdehátú, amely a jelenlegi Octaviát másolja méret tekintetében, miközben érezhetően olcsóbb lesz annál. Mindezt azért lépik meg, mert 2013 első negyedévében már megvásárolható lesz az új Skoda Octavia, amely lényegesen nagyobb lesz, a tengelytávolság 10 centivel növekedik. Májusban érkezik a felfrissített Superb, amelyet az ötajtóst 2,5-3 hónap késéssel követő Octavia Combi követ. A nyáron lesz megvásárolható a Rapid alapján készülő normál ötajtós kompakt, aminek még nincs neve, és az egészen a 2013 őszén bemutatkozó felfrissített Yeti szabadidő-autó zárja le.

A Citigo-val új kategóriába lép a márka, és először itt használják az új márkajelzést is, ami már a motorháztetőn helyezkedik el. Mostanáig nem nagyon volt háromajtós autója a Skodának, így lehet, hogy az Easy Entry funkció csak most mutatkozik be a márkánál – de csak felár ellenében, hiszen az alap Ambition szinten nem elérhető ez a kényelmi funkció. A választék hamarosan az ASG robotizált váltóval bővül, a 36. héttől gyártott egység a normál, ötfokozatú váltó kiegészítve egy hidraulikus egységgel. Ennek megfelelően nincs P fokozat, és kúszás sincs.

Úgy árazták be a Skoda Citigo-t, hogy átlagosan 5 százalékkal a Volkswagen Up! árai alatt maradjon – az alapváltozatnál 12 százalékot lehet megspórolni. A konszern egyébként úgy számol, a VW Nyugat-Európában, a Seat Dél-Európában, a Skoda pedig régiónkban és Kelet-Európában lesz népszerű. A Porsche Hungaria az első félév tapasztalatai alapján a magyarországi piac tíz százalékos bővülésével számol, és 150 darab Citigót akar eladni. A kereskedői és importőri teszt- és szalonautókat is beleszámítva már 120 eladott példánynál tartanak, úgyhogy minden bizonnyal túlteljesítik majd az elvárásokat.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!