Kópháza hosszú évek óta szenvedett a településen áthaladó hatalmas gépjárműforgalomtól. A probléma gyökerét az okozta, hogy Nagycenk irányából a 84-es és 85-ös főúton közlekedő gépjárműtömeg egyesülve halad át a falun. – Természetesen nemcsak a személyautók jelentettek problémát, hanem azok a kamionok is, amik Sopronba vagy Sopronkeresztúron (Deutschkreutz) át Burgenlandba tartottak – magyarázta Grubits Ferenc polgármester. A forgalom a reggeli és a késő délutáni órákban, az ausztriai ingázók csúcsidejében volt a legelviselhetetlenebb. Részben a kipufogók környezetszennyezése, részben pedig a hatalmas zsúfoltság miatt.

Bátorság kellett az átkeléshez
Akik gyakran járnak erre, tudják, hogy Kis-Kópházát és Nagy-Kópházát a 84-es út választja el egymástól. Hiába a főúton a zebra, a gyalogosközlekedés egyáltalán nem volt biztonságos, sajnos több baleset is történt. Grubits Ferenc szerint a kereszteződésben való átjutáshoz néha tényleg nagy bátorságra volt szükség.

Alaposan lecsökkent a gépjárműforgalom Kópházán. Felszabadult a közlekedési rémálomból a település, a falubeliek örülnek, hogy elkészült a gyorsforgalmi út. Fotó: Máthé Daniella

Eltűnnek a nyomvályúk
Néhány éve felújították a 84-es falun átvezető szakaszát, így eltűntek az aszfaltról az autók kerekei által okozott csapások. A polgármester szerint remélhetőleg ezek már nem fognak újra megjelenni, hiszen az M85-ös elkerülő olyannyira levette a terhelést Kópházáról, hogy a forgalom a nyolcvanas évekbeli közlekedésre emlékeztet. – Maximum tíz autó megy el percenként a ház előtt – mondta. Örömmel újságolta, hogy az első adandó alkalommal ki is próbálta az elkerülőt, azon ment Sopronba. Egészen az autóút lehajtójáig kitűnően tudott haladni, a körforgalomtól azonban ugyanaz a fárasztó, túlzsúfolt közlekedési helyzet fogadta, ami mostantól Kópházán várhatóan hosszú időre megszűnik. A polgármester hozzátette, eddig egy rossz szót sem hallott a lakosoktól az M85-ösre, közmegelégedés tapasztalható a közlekedési rémálomból felszabadult településen. A falubeliek örülnek és hálásak, hogy elkészült a gyorsforgalmi.

Hutbájd pihenő
Az új M85-ös autóút kópházi pihenőjének Hutbájd a neve. De vajon miért? Azt a területet, ahová most a pihenő épült, a kópháziak Hutbájdnak hívták, ami a német „Hutweide” szó horvátosított változata. Ez tükörfordításban „kalap-legelőt” jelent, amit felső legelőként értelmezhetünk. A terület a völgyben lévő faluhoz képest magasabban van, régen ide hajtották ki a teheneket legelni.

Nyitókép: NIF