„Micsoda tökéletes rajtja a szezonnak! A csapat fantasztikus munkát végzett, végtelenül boldog vagyok. Hihetetlenül jó érzés megnyerni a Monte-Carlo Ralit ilyen nehéz körülmények között. Nagyon szerettem volna győzni a hazai ralimon. Ennek megfelelően fogok ünnepelni: a családommal, a barátnőmmel és az egész Volkswagen csapattal.” – szögezte le lelkesen a raligyőztes francia, akinek az öröme mérhetetlen lehet, hiszen bár tavaly megszerezte pályafutása első világbajnoki címét, a Monte-Carlo Ralin csak második tudott lenni Sebastien Loeb mögött.

Az elsőként rajtoló Ogiernek minden tudására szüksége volt ahhoz, hogy az élre törjön azután, hogy borzalmas körülmények között kellett versenyeznie az első napon, amelyet végül a kilencedik helyen zárt. A második nap során azonban összeszedte magát és behozhatatlan előnyre tett szert. A Volkswagen pilótája akkor az élre állt és ott is tudott maradni az utolsó esős gyorsasági szakaszokon is. Ráadásul a zuhogó esőben tartott Power Stage-en második lett csapattársa, Jari-Matti Latvala mögött, így további két bónusz ponttal gazdagodott. Az amúgy ötödik helyen célba érő Latvala a Power Stage győzelemnek köszönhetően az egyéni ponttábla negyedik helyén áll, megelőzve Mads Östberget.

„Nagyon nehéz rali volt, s nagyon örülünk, hogy célba értünk. Nem voltam olyan hangulatban, hogy kockáztassak a bónusz pontokért, anélkül is minden tökéletesen alakult.” – twittelte ki Ogier rögtön a célba érése után. Szinte minden időjárási körülménnyel találkoztak a rali résztvevői. Az utolsó előtti, hóval borított, szakaszt végül törölni kellett, miután a szlovák Jaroslav Melicharek Fordjával megcsúszott és elzárta az utat. Ez a közjáték is segítette Bouffiert és Meekét abban, hogy dobogós helyezést szerezzenek életükben először a Rali Világbajnokság fő kategóriájában.

A brit Kris Meeke dolgát alaposan megnehezítette Robert Kubica, akivel csatákat vívtak. A citroenes pilótára nehezedő nyomás azonban megszűnt, mikor a volt Forma-1-es pilóta az árokba csapódott a kilencedik gyorsasági szakaszon és kiesett.

A Citroen bár nem nyerte meg a ralit, mégsem panaszkodhat. Meeke mögött ugyanis a csapat másik versenyzője, Mads Östberg ért célba a negyedik helyen. Latvala mögött a fiatal walesi tehetség, Elfyn Evans kormányozta célba Fordját a hatodik helyen. Őt az utolsó gyári célbaérő, Andreas Mikkelsen követi a hetedik helyen. Az első tizet három privát pilóta, a szlovák Jaroslav Melicharek, az olasz Matteo Gamba és az ukrán Jurij Protasov zárja.

2014-es Monte-Carlo Rali eredménye

1. Sebastien Ogier Volkswagen Polo 3:55:14,4 2. Brian Bouffier Ford Fiesta RS 3:56:33,3 3. Kris Meeke Citroën DS3 3:57:08,7 4. Mads Östberg Citroën DS3 3:59:08,3 5. Jari-Matti Latvala Volkswagen Polo 4:01:22,7 6. Elfyn Evans Ford Fiesta RS 4:03:51,8 7. Andreas Mikkelsen Volkswagen Polo 4:06:56,7 8. Jaroslav Melicharek Ford Fiesta RS 4:17:10,6 9. Matteo Gamba Peugeot 207 S2000 4:19:05,1 10. Jurij Protasov Ford Fiesta RS (WRC2) 4:20:57,5

A következő világbajnoki ralira három hetet kell várnunk, hiszen 2014. február 5-8. között kerül megrendezésre a Svéd Rali. Ezen a havas, zord ralin a skandináv pilóták lesznek előnyben, hiszen számukra a hóborította utak teljesen megszokottak és már nagyon régen megtanulták, hogyan is kell ezeken az utakon autót vezetni. Ennek ellenére az elmúlt években Sebastien Loebnek és Sebastien Ogier-nek is sikerült győzelmet szereznie Svédországban, s tavalyi sikerét követően a regnáló világbajnok ezúttal sem érheti be kevesebbel az első helynél.

A világbajnokság eredménye a Monte-Carlo Rali után:

Pilóták 1. Sebastien Ogier Volkswagen Motorsport 27 pont 2. Bryan Bouffier M-Sport WRT 18 pont 3. Kris Meeke Citroën WRT 16 pont 4. Jari-Matti Latvala Volkswagen Motorsport 13 pont 5. Mads Östberg Citroën WRT 12 pont 6. Elfyn Evans M-Sport WRT 8 pont 7. Andreas Mikkelsen Volkswagen Motorsport 2 6 pont 8. Jaroslav Melicharek Slovakia WRT 4 pont 9. Matteo Gamba Gamba Matteo 2 pont 10. Jurij Protasov Jurij Protasov 1 pont Gyártók 1. Volkswagen Motorsport 37 pont 2. Citroën WRT 33 pont 3. M-Sport WRT 10 pont 4. Volkswagen Motorsport 2 8 pont

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!