Az új sportos Touareg speciális modell szíve egy erőteljes tizenkét hengeres motor: a hat liter hengerűrtartalmú motor 600 newtonméteres maximális forgatónyomaték mellett 450 LE (331 kW) teljesítményt ad le, melynek segítségével a Touareg 5,9 másodperc alatt gyorsul fel 0-ról 100 km/h-ra, míg végsebességét 250 km/h-nál korlátozza le az elektronika.

Az erőátvitelről egy hatfokozatú automatikus Tiptronic váltó gondoskodik. Nevéhez méltóan az új Touareg speciális modellt már-már szélsőséges sportosság jellemzi: a tetőspoiler, valamint a kiszélesített kerékjáratok és küszöbök a 20 colos „Casablanca” könnyűfém-keréktárcsákkal ötvözve igazán markáns egyéniséget kölcsönöznek a Touareg W12 Sport Edition-nek.

A rendkívül sportos kinézetű jármű egyediségét az ezüstszínű tetősín, a sötétített oldalsó és hátsó szélvédők, valamint a jármű színében pompázó lökhárítók teszik teljessé. A kettős „hangtuningolt” kipufogócső optikailag és akusztikailag is erőteljességet sugall. A Touareg belsejét is a sportosság és a kimagasló minőségű anyagok jellemzik. A nappa bőrrel bevont nemes, egyedi sportülések és a „Micropoint“ alumínium kapaszkodók tovább fokozzák a kifinomultság érzetét. A modellhez széria a kétzónás klímaberendezés, a multifunkcionális színes kijelzős, DVD alapú navigációs rendszer, a CD-táras hifi-berendezés és a mobiltelefon-előkészítés.

A felszereltséghez tartoznak még a kanyarban és behajtáskor adaptívan forduló bi-xenon fényszórók, valamint a manuális kapcsolást lehetővé tevő Tiptronic váltó. Elődjéhez, a Touareg W12 Sport-hoz hasonlóan az új Touareg W12 Sport Edition-t is a Volkswagen Individual GmbH fejlesztette ki.