A Kína közepén elhelyezkedő Chongqing városa hegyvidéki területen fekszik, ezért kellett a most építés alatt álló, a Nan-an kerületet a város többi részével összekötő főútvonalat a hegyoldalban megépíteni, és így a csomópontok is többszintesek és felettébb kanyargósak lettek.

A terület mikroklímája olyan, hogy sokat esik az eső, ezért a tervezők a közlekedésbiztonsági szakemberekkel közösen azt találták ki, hogy színesre festik az útburkolatot annak érdekében, hogy csökkentsék a balesetek számát. A piros és zöld színű sávoktól azt remélik, hogy az autóvezetők ezekre fognak figyelni, és nem az esetleg a korláton túl eléjük táruló panorámát nézik.

A kopásnak ellenálló a bevonat, ami hosszú távon csökkenti az út karbantartásának költségeit. Azt is mondják, hogy a rücskös felület esőben jobban tapad az aszfaltnál, csak nehogy később az okozzon majd problémát, hogy nem folytonos a festett felület, azaz pont a kanyarban szembesülnek majd az autóvezetők a változó tapadású részekkel.

Az 1,2 milliárd jüanos beruházással felépített gyorsforgalmi út kedvéért egyébként épp csak a legszükségesebb területeket sajátították ki, ami miatt több, korábban a helyoldalban szabadon álló lakóház a betonpillérek mellé vagy épp az útpálya alá került. Hivatalosan 2016-ban adják át színes festékkel biztonságosabbá tett Chongqingi gyorsforgalmi utat.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!