Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumának nyomozása szerint mintegy 25 millió autót érintett az az árrögzítés, amelyről 9 japán autóipari beszállító állapodott meg, és mintegy 5 milliárd dollár értékű alkatrészre vonatkozott az évek során. A hatóság szerint autónként mintegy 200 dollárral károsították meg a fogyasztókat, azonban a 740 millió dolláros (163 milliárd Ft) kártérítést nem a fogyasztók kapják meg, hanem a államkassza. A fogyasztók azonban mostantól kezdve pert indíthatnak kártérítés érdekében, azaz korántsem ússzák meg ennyivel az autóipari beszállítók a dolgot.

Az Egyesült Államokban a Chrysler, Ford, Honda, General Motors, Mazda, Mitsubishi, Nissan, Subaru és Toyota gyárakba szállították a mesterségesen drágán adott alkatrészeket. Az Egyesült Államokban 2011 szeptembere óta már 1,6 milliárd dollár büntetést szabtak ki autóipari beszállítókra árkartell miatt, és jelenleg is eljárás folyik hasonló okból a svéd Autoliv és a TRW Deutschland Holding ellen.

A mostani eljárásban megbüntetett cégek:

195 millió USD Hitachi Automotive Systems 190 millió USD Mitsubishi Electric Corp. 135 millió USD Mitsuba Corp. 103,27 millió USD Jtekt Corp. 68,2 millió USD NSK 14,5 millió USD Mitsubishi Heavy Industries 13,75 millió USD T.RAD Co. 13,6 millió USD Valeo Japan Co. 11 millió USD Yamashita Rubber Co.

Két cég vezetője is elismerte az árrögzítést, Kunida Tetsuya 20 000 dolláros büntetést fizet és 12 hónap 1 napot tölt majd egy Egyesült Államokban található börtönben, Gary Walker 14 hónapot tölt majd börtönben és ő is 20 000 dollárt fizet majd.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!