A Berlin-Messében megrendezett kiállítás fő témáját ezúttal a nagyvasúti közlekedés, hétköznapibb nyelven a vonatok adták – és hozzájuk kapcsolódóan a villamosok. A rendezvényen a világ összes vonatot, villamost gyártó vállalatai– illetve a hozzájuk kapcsolódó háttéripari szereplők mutatkoztak be.

A szakmai és a nagyközönség számára is látogatható kiállítás egyik legnagyobb szenzációja a Budapesten híressé-hírhedté vált Combino volt. Nemzetközi küldöttségek és potenciális vásárlók látogatták a villamost – tetszett is, ajtóhibák ide vagy oda…

De nem csak Combinok és nem csak a „nyugati világból” – bemutatkozott a régi-új Skoda villamos vagy a teljesen alacsonypadlós lengyel Pesa. De az érdeklődők találkozhattak a szintén ismerős Tátra villamosok új generációjával is.

Vasutak, vasutasok

Több mint ötven vasúti szerelvényt is kiállítottak – köztük olyan exkluzív modelleket, mint a spanyol nagysebességű vonat, amely akár 350 km/h-ás sebességgel is közlekedhet. Feltűnést keltett még a Stadler fogaskerekűje, amit egy emelkedőt szimuláló állványon mutattak be, és amelyet csupán saját fékrendszere rögzített.

A leendő 4-es metrót gyártó Astom is megmutatkozott – ha nem is a mi metrónkkal, hanem többek között egy motorvonattal és egy dízelelektromos hibridmozdonnyal, a környezetvédelem jegyében.