Fotó: Hankook, Lővei Gergely

A törvényi kötelezettségek miatt várhatóan robbanásszerűen növekedik majd a villanyautók részaránya az autópiacon, amire az alkatrészgyártóknak is reagálniuk kell. A Hankook lépett talán a leggyorsabban, az iON elnevezésű abroncscsaládja az összes vásárlói igényt képes lefedni, van belőle nyári, négyévszakos (egyelőre csak Észak-Amerikában, de az igények függvényében bővítik majd az elérhetőséget) és most már téli változat is, jövőre már a versenypályákon is találkozhatunk velük. 2023. január 14-i Mexikóváros E-Prix versenyen, a Gen3-as versenyautókon debütál majd a kifejezetten oda fejlesztett iON Race abroncs. Szokatlan kihívásokat kellett megoldania a fejlesztőmérnököknek, hiszen a szabályzat értelmében a Gen3-as versenyautók sokkal többet lassítanak fékenergia-visszatermeléssel, mint eddig, ami a gumi szempontjából azt jelenti, hogy kevesebb hőt termel a fékrendszer, márpedig alapesetben ez biztosítja a megfelelő nyomást.

„Bő három évvel ezelőtt a Hankooknál úgy döntöttünk, hogy a 2023-as szezontól a világ vitathatatlanul legprogresszívebb, legmodernebb és legfenntarthatóbb versenysorozatának hivatalos technikai partner és gumiabroncs-beszállítói leszünk. A Hankook márka filozófiája és az egyre fenntarthatóbb jövő felé irányuló stratégiai orientációnk a Formula E szellemiségét és DNS-ét is tükrözi. Együtt haladunk előre és jelentősen befolyásoljuk a modern motorsport fejlődését az elkövetkező években” – nyilatkozta az együttműködési szerződés ünnepélyes aláírásán Sooil Lee, a Hankook Tire & Technology elnöke-vezérigazgatója.
„Nagyon örülünk, hogy üdvözölhetjük a Hankookot az ABB FIA Formula E világbajnokságon. Büszkék vagyunk rá, hogy együttműködhetünk egy vezető gumiabroncsgyártóként elismert globális szereplővel, amely vállalati filozófiájának alapvető elemeként éli meg a motorsportot. A Hankooknak hatalmas tapasztalata van a versenycsapatokkal a világ különböző pontjain, úttörő innovációja és a fenntarthatóság iránti elkötelezettsége tökéletesen illeszkedik a bajnoksághoz és az új Gen3 autónkhoz” – mondta Jamie Reigle, a Formula E vezérigazgatója.

A Formula E együttműködési szerződés aláírásának az iON Winter európai forgalmazásának a megindulása adta az alkalmat, egyelőre 18-22 col közötti pántátmérővel készülnek a villanyautókra optimalizált téli abroncsok. Utóbbiak is nagy kihívást jelentettek a mérnököknek, hiszen a nagyobb járműtömeg és a hajtómotorok nagy nyomatéka extra terhelést jelent a gumiknak. A Hankook mérnökei például sokkal több szilikát használnak a futófelület keverékében, mert az jelentősen javítja a tapadást azzal, hogy csökkenti az abroncs és az út közötti vízréteg kialakulásának mértékét. Annak érdekében, hogy optimális legyen a szilika eloszlása a keverékben, a rácalmási gyárban új keverőgépeket kellett üzembe helyezni.

Az alacsony gördülési ellenállás eléréséhez megújuló forrásból származó növényi olajokat használnak, ez csökkenti a kopást, aminek köszönhetően kevesebb anyag is elég ugyanahhoz a tervezett futásteljesítményhez; a legnagyobb méretű iON Winter abroncsnál akár 1 kg is lehet az ebből származó tömegmegtakarítás a hagyományos gumikeverékhez képest. A merevebb futófelület alacsonyabb energiafelhasználást eredményez, és segít a hajtómotor nagy nyomatékának talajra juttatásában is. A fenntarthatóságot igazoló ISCC+ tanúsítvány megszerzése már folyamatban van Rácalmáson, a helyszíni vizsgálatokkal már végeztek, most folyik a kiértékelés, és várhatóan a jövő év elején a magyar Hankook gyár megkapja az ISCC+ minősítést.

A sűrűbb mintázat alaphelyzetben zajosabb gördülést jelent a nyári abroncsokhoz képest, az iON Winter esetén úgy helyezték el a blokkokat a futófelületen, hogy azok megtörjék az ott haladó hanghullámok útját, ezenkívül még az abroncs belsejében elhelyeznek egy, szintén hasonló célt szolgáló habszivacs-betétet is. A Hankook egyébként azt javasolja, hogy noha kötelező az abroncsnyomás-figyelő rendszerek megléte, azok nem váltják ki a manuális nyomás-ellenőrzést és beállítást, hiszen jellemzően csak egy bizonyos mértékű nyomáscsökkenés (jellemzően 0,5 bar körüli érték) esetén jeleznek, márpedig ekkora eltérés is jelentős fogyasztás-növekedést, azaz villanyautók esetén hatótávolság-csökkenést eredményezhet.

A villanyautó abroncsok tesztelése téli körülmények között más eljárást kíván, mint a hagyományos hajtású autóknál, hiszen az esetenként extrém alacsony hőmérséklet (a Hankook finnországi Ivalo-ban található Technotrac tesztközpontjában nem ritka a -40°C) miatt a vezérlőelektronika korlátozhatja a kimenő teljesítményt, azaz vész-üzemmódba kapcsol. A nagyobb járműtömeg nagyobb igénybevételt jelent magának a pályának is, azaz gyorsabban kopik a jeges felület, ezért azt többször kell géppel rendbe hozni. A kezelhetőségi mérésnél, tehát amikor köridőt mérnek egy kijelölt pályán, szintén jelentős eltérést okozhat, hogy épp villanymotorral vagy hidraulikus fékkel szabályoz a vezérlőelektronika, mert ugyanolyan körülmények között ez már mérhető eltérést jelent, ami a fejlesztőmunkát befolyásolja. Az utolsó pillanatban került át Innsbruck mellé a Hankook iON Winter abroncs bemutatója, ezért csak egy rövid közúti szakaszon és 50 km/óráról történő vizes fékezéssel próbálhattuk a gumit. Előbbire nekem egy 2 hajtómotoros Tesla Model Y-ban került sor száraz úton, még erős kanyarokban is jól tapadt az autó, a beltér is csendes volt, csak a tényleg durva aszfalton (alpesi körülmények) volt hallható a gördülési zaj.

A fékpróbára egy vezetéstechnikai pálya vizes aszfaltján került sor, itt a legnagyobb problémát az jelentette, hogy a rendelkezésre álló szűk helyen kellett pontosan 50 km/órás sebességre felgyorsulni. Olyan kevés volt a hely, hogy 55 km/óránál már túlcsúszott az autó a fékezési zóna (fellocsolt terület) végét jelző bójákon. Cupra Born autókra szereltek Hankook iON Winter és 2 konkurens (Continental és Pirelli) abroncsokat, és amennyire azt a körülmények engedték (bemenő sebesség, fékezés pontosan a kijelölt ponton) látható volt, hogy a dél-koreai cég abroncsával rövidebb a fékút.