A Škoda Octavia RS és az Octavia Combi RS fejlesztésekor az ésszerűség elvét követték a mérnökök, amikor a sportos felszereltséget, a nagyon erős motort, a kiforrott műszaki tartalmat, a biztonságos, családi méretű karosszériát és a magas vezetési komfortot próbálták meg ötvözni a valóban sportos menettulajdonságokkal.

Az elődmodellt 2001-ben kezdte forgalmazni a Škoda Auto, miután a szoros piaci helyzetben egyre világosabbá vált: a tömegautó-gyártók számára immár presztízskérdés jelen lenni a sportos autók szegmensében is. Az Octavia RS/Octavia Combi RS modellek előző generációjából tavaly augusztus végéig, az új modell megjelenéséig összesen 16 ezer 374

darabot gyártottak (12 ezer 809 Octavia RS-t és 3565 Octavia Combi RS-t), s ez az Octavia teljes éves gyártási mennyiségének durván 2,9 százalékát teszi ki. Az elődmodell technikai leszármazottjának tekinthető új generációs Škoda Octavia RS természetesen vadonatúj, 200 lóerős (147 kW-os) turbótöltéses benzinmotorral, és kétféle karosszériaváltozatban, ötajtós és kombi kialakításban rendelhető meg.

Változatlanul tágas, alaphelyzetben 560, illetve 580 literes a csomagtér térfogata, de a módosított és megerősített fenéklemez, a sportos belső kialakítás, valamint az egyedi külső design megkülönbözteti a szériaautóktól. A rendkívüli vezetési élményről 2.0 literes TFSI turbófeltöltéses benzinmotor gondoskodik. A 200 lóerős, 280 Nm-es nyomatékmaximum leadására képes erőforrással karosszériaváltozat szerint 7,3, illetve 7,5 másodperces gyorsulásra képes a szériában 6 sebességes manuális váltóművel szerelt autó, a kocsi végsebessége pedig eléri az óránkénti 240 (238) kilométeres csúcsot. A sportos, tartósan nagy

igénybevétel miatt, a dinamikus és biztonságos vezethetőség érdekében az Octavia RS ültetett sportfutóművet kapott. A kocsi motorizáltságára jellemző, hogy a jelenleg beépített 2.0 TFSI benzinmotor mellett az év közepétől választható lesz egy gazdaságos, ám kirobbanó teljesítményű, részecskeszűrővel szerelt, 170 lóerős (125 kW-os) 2.0 PD TDI dízelmotor is.

A különleges menetteljesítményen kívül a sportos külső is megkülönbözteti az Octavia RS-t a családi változatoktól. A karosszéria leültetése már önmagában agresszív, dinamikus külsőt kölcsönöz a modellnek, de a spoilerrel egybeépített első és hátsó sportlökhárító, az ötajtós változat hátsó „szárnya”, vagyis az 5. ajtóra szerelt spoiler, a 17

colos Zenith könnyűfém keréktárcsa, valamint a krómozott iker kipufogócső is a különleges menetteljesítményt hivatott demonstrálni. A sportos hangulat azonban nem marad az ajtón kívül, hanem egyeduralkodóvá válik az utastérben is – köszönhetően a fekete-ezüst kárpitozású sportüléseknek, a műszerfalat és az ajtók belsejét díszítő, alumíniumhatású dekorbetétnek vagy a háromküllős kormánykeréknek.

De a sportosság apróbb, mégis látványos stílusjegyeivel is operál a gyártó, hiszen az új Octavia RS is stílusos zöldszínű féknyereggel készül, míg az RS felirat büszkén ott díszeleg a kocsi hűtőrácsán, az ötödik ajtón, a bőr kormánykeréken és jókora méretben valamennyi ülés háttámláján is. Ugyancsak a sportosság jegyében választható új színű fényezés is az Octavia RS-hez. Az év közepétől bevezetendő exkluzív Race Blue és Spirit Yellow színek mellett a sportmodell mindkét karosszériatípusban kapható immár gyémántszürke metál, latinvörös és feketemágia gyöngyház

színben is. A két új színű fényezés, valamint az opciós, 18 colos könnyűfém felni a nyártól kizárólag az RS-modellekhez lesz megrendelhető.

Egyébként az Octaviákra oly jellemző sok ötletes rakodórekesz az új RS-modellekben is megtalálható, ezzel bizonyítva, hogy ezek az autók nemcsak sportos vezetésre alkalmasok, de családi járművekre jellemző kényelmük és gazdag felszereltségük okán megállják helyüket a hétköznapokban is. Jellemzően a magas vásárlói igényekre és a sokoldalú használhatóságra, a gyártó magasan húzta meg a mércét az alaptartozékok bőségét illetően. Ezért mindjárt az Octavia RS, illetve az Octavia Combi RS széria-felszerelései között található négy légzsák, ESP, minden irányban állítható bőr kormánykerék, szabályozható magasságú vezető- és első utasülés, távirányítós központi zár, fedélzeti információs rendszer, elektromos mozgatású ablakok és fűthető külső tükrök, Climatronic légkondicionáló, nagy erejű Xenon fényszóró, valamint CD-lejátszóval kombinált, minőségi hangzást nyújtó Stream rádióegység is.

Az opcióban rendelhető felszereltség széles választéka pedig jelzi, hogy az új sportos családi modell nem a kompromisszumok és korlátozott lehetőségek autója. Így került a listára többek között a biztonságos közlekedéshez elengedhetetlenül szükséges függönylégzsák, a sebességtartó automatika, az első ülésfűtés, az esőérzékelő, az automatikusan elsötétedő belső és külső visszapillantó tükör, a Bluetooth telefon-kihangosító, vagy az MP3 kezelésére is alkalmas CD lejátszó, illetve a navigációs rendszer.

A közvetlen üzemanyag-befecskendezésű, négyhengeres, szürkeöntvény blokkból és alu-ötvözetből készült hengerfejből álló benzinmotor turbófeltöltésű folyadékhűtéssel és töltőlevegő-hűtővel van ellátva. A főtengelyt 5 helyen csapágyazták. A 2.0 TFSI az első közvetlen befecskendezésű turbómotor a piacon, műszaki alapjául a 2.0 FSI erőforrás szolgál. A 2xOHC erőforrás további jellemzője a hengerenkénti 4 szelep, a változó, hidraulikus szívószelep-vezérlés, a változtatható hosszúságú szívócső, a két kiegyenlítő tengely, az elektronikus gázpedál érintésmentes pedálpozíció-érzékelővel, a kopogásszabályozás két kopogásérzékelővel, a három, hármashatású katalizátor öt lambda-érzékelővel és a kipufogógáz recirkulációja. A 6 sebességes kézi váltó pontosan, könnyen kapcsolható. Jellemzője a két áttételi arány: az első az első 4 sebességfokozathoz, a második az ötödikhez, a hatodikhoz és a tolatáshoz tartozik. Ezzel a megoldással a sebességváltó háza kompaktabb és mérete megegyezik a hagyományos, 5 sebességes váltóéval.

Az Octavia RS kipufogórendszerét a mérnökök teljesen áttervezték, hogy egyéni, sportos hanghatást érjenek el. Az új sportos Octavia RS és Combi RS modellekbe épített gazdag elektronika közül kiemelésre érdemes az ESP, amely széria-felszerelés. Az elektronikus stabilitásprogram több, külön-külön is nélkülözhetetlen aktív biztonsági védelmi rendszert egyesít magába. Az ESP részei: az ABS (blokkolásgátló), az EBD (a tengelyek közötti elektronikus fékerő-elosztó), a HBA (hidraulikus fékrásegítő), az EBC (motorfék-vezérlés), az EDL (elektronikus differenciálzár), az ASR (kipörgésgátló), az ESBS (kibővített vezetésstabilizáló rendszer kanyarodáskori fékezéshez) és a DSR (aktív kormányzás-támogatás).

A kocsi karosszériájának kialakítása megegyezik a hagyományos családi Octavia modellével, azzal a különbséggel, hogy az ültetett sportfutóműre és a nagyobb fizikai igénybevételre tekintettel, a hátsó traktus speciális erősítést kapott a torziós merevség növelése érdekében. Ennek köszönhetően az Octavia RS-modellekre minden gond nélkül akár 18 colos kerekek is felszerelhetők.