Hoppá, rögvest javítom is magam, hiszen a márka középcsatára nem is olyan új: Fusion néven közel három éve kapható már a tengerentúlon. Merthogy az átszervezések és a genki (Belgium) gyárbezárás miatt a típus európai bevezetését egészen mostanáig halogatták – az Óvilág számára ezentúl a spanyolországi Valenciában készül a Mondeo. Ugrattam is a gyári embereket, hogy akkor globális modellként néhány hónap múlva jöhet a „félidős” ráncfelvarrás, ugye…? Kissé „elkenték” a választ, amiből azt lehetett kihámozni, hogy az amerikai verziónál évente jelentkeznek valamilyen újdonsággal, így az átfogó frissítést némileg kitolják.

A transformerses középkonzol sok kritikát kapott, de a tervezők most átestek a ló túloldalára A transformerses középkonzol sok kritikát kapott, de a tervezők most átestek a ló túloldalára

A „szegény ember” Aston Martinja: 7,75 milliótól

Akárhogy is, a mi szempontunkból a lényegbevágó kérdés az, hogy vajon megérte várni? Ránézésre kapásból rávágnám: IGEN! Elölnézetből legalábbis piszkosul látványos a Mondeo, trapéz alakú krómbetétes hűtőmaszkjával és szigorú metszésű fényszóróival (akár adaptív LED-es világítás) telivér Aston Martinra hasonlít. Oldal- és hátulnézetből viszont meglehetősen ismerős képet mutat a korábbihoz hasonlóan négy- és ötajtós, illetve kombi változatban készülő Mondeo. Elődjénél jóval hosszabb, de némileg keskenyebb és laposabb (az ötajtós kivitelnél +87/-34/-18 mm) az autó. A karosszéria 61%-a nagy szakítószilárdságú acélból, a csomagtérajtó belső szerkezete (négy- és ötajtós verzió) pedig magnéziumból készül, így a torziós merevség 10%-kal javult. A mérnököknek összesen 115 kg-ot sikerült lefaragniuk a kocsi tömegéből, ám ebből csak 25 kg-ot realizáltak: a tömegcsökkentés 80%-át ugyanis a fogyasztást és károsanyag-kibocsátást mérséklő (aktív hűtőmaszk, start-stop rendszer) technológiák, illetve kényelmi és biztonsági felszerelések beépítésére használták.

Csupán a lendületesen ívelő tetővonal szűkíti a fejteret, amúgy nem lehet panasz a helykínálatra. A kényelmi extrák sora igazán bőséges Csupán a lendületesen ívelő tetővonal szűkíti a fejteret, amúgy nem lehet panasz a helykínálatra. A kényelmi extrák sora igazán bőséges

Ilyen például az övlégzsák, mely kontinensünkön a Mondeóban debütál! A baleset esetén 4 századmásodperc alatt felfúvódó biztonsági öv feláras opcióként a hátsó sor szélső üléseihez rendelhető, s ötször nagyobb testfelületen osztja el az erőhatásokat. Hogy erre lehetőleg ne kerüljön sor, a fedélzeten megtalálhatók az ultrahang, radar és kamera alapú modern vezetéstámogató berendezések, valamint szériafelszerelés a Fiestánál megismert Ford MyKey programozható pótkulcs is.

Nekem elsőre a Titanium szinten járó, 10 colos digitális-analóg műszeregység elég zsúfoltnak, míg a SYNC 2 multimédiás és navigációs rendszer (a 8 colos érintőképernyőn, vagy hangutasításokkal vezérelhető) kissé lassúnak tűnt, a grafikai megjelenítés pedig lehetne igényesebben kidolgozott. A műszerfal tervezőinek sem adnék designdíjat, minőségérzet tekintetében pedig jelentősebb előrelépést vártam volna. Kényelmi extrákból viszont nincs hiány: akár elektromosan állítható, memóriafunkciós és fűthető kormány és multikontúr masszázsülés is rendelhető. Az utastér helykínálata éppen olyan nagyvonalú, mint eddig, érdekes azonban, hogy amíg az ötajtós csomagtere megnőtt, a kombié összement és jócskán elmarad a VW Passat értékétől.

A kombihoz elektromos csomagtérajtó is rendelhető A kombihoz elektromos csomagtérajtó is rendelhető

Tényleg lesz háromhengeres Mondeo

A Ford tényleg bevállalta, és jövőre a háromszoros Év Motorja-győztes 1.0 EcoBoost turbós háromhengeressel is kínálja a Mondeót! Persze ezt még nem lehetett kipróbálni, benzinesből az 1,5-ös négyhengerest állították csatasorba: a turbólyukból viszonylag gyorsan kimászik és 160 lóerőjével tisztességesen viszi az autót. Azért a lendületes haladáshoz gyakran kell „pofozgatni” a hatfokozatú sebességváltó karját, főleg meredekebb emelkedőnél és előzéskor ajánlatos egyet-kettőt visszakapcsolva nagyobb erőbedobásra ösztökélni a gépet. Nyugodt lelkiismerettel nem is tudom ennél kisebb benzinessel javasolni a Mondeót, ám a 203 vagy 240 lovas 2.0 EcoBoost motort kizárólag hatfokozatú automatával társítják. Dízelfronton az 1.6 TDCi nyitja a sort 115 lóerővel, míg a 2,0 literes 150 vagy 180 lovas teljesítménnyel választható. Utóbbit vezethettük, de simán elhittem volna, ha azt mondják, hogy ez a gyengébb verzió. Alapjárat közelében lefulladásra hajlamos és 1800-as fordulat alatt bágyadtan húz, majd ezután az egyenletes erőkifejtés és a hosszúra nyújtott fokozatok miatt marad el a tűzijáték.

Később intelligens négykerékhajtás és 210 lóerős bi-turbó dízelmotor is lesz Később intelligens négykerékhajtás és 210 lóerős bi-turbó dízelmotor is lesz

Félreértés ne essék, gyors és rugalmas, a továbbfejlesztett aerodinamika és zajszigetelés jóvoltából pedig csendes utazóautó a Mondeo. Na és továbbra is élvezetesen vezethető! Határozottan fogja az utat, szerény oldaldőléssel és stabilan fordul. Ennek megfelelően a futómű hangolása (elöl MacPherson, hátul több lengőkaros felfüggesztés) sportosan feszes. Kérhető adaptív lengéscsillapítás is, bár a menürendszerben jól eldugták az üzemmódválasztó (komfort, normál és sport) pontot. Amúgy ez hatással van az elektromos szervokormányra is, ami közvetlen és pontos, de sajnos a legtöbb visszajelzést megtartja magának.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!