Búcsút inthetünk a korábbi szögletes, különálló fényszóróknak, az új frontrészen egyetlen bura alatt egyesül az összes világítási funkció. A lámpatest nemcsak elöl, hanem hátul is változott, ahogy a lökhárítókat és a motorháztetőt is lecserélték. Az oldalvonal vezetésén is finomítottak, nekem speciel a kombi formavilága még egyöntetűbb, mint a limuziné.

Ahogy korábban a C-osztálynál, úgy az új E-nél is bevezették a kétféle frontkialakítást. Az alapkivitel (Elegance) klasszikus, háromlamellás hűtőmaszkkal készül, a motorháztetőn ágaskodó csillaggal. Az Avantgard verzió már jóval sportosabb fazon, a kistányérnyira hízott Mercedes emblémával a hűtőmaszk közepén.

Fiatalosabb belső, csúcskategóriás extrák

A belső sem maradt változatlan, új a kétrészes dekoráció, mely teljes szélességben végighúzódik a pulton, ez lehet fa- vagy alumíniumhatású. A vezető előtt három csőfoglalatos kombinált műszer található, más a szellőzők designja és kerete, a pontot az i-re pedig az analóg központi óra teszi fel. Immáron mindegyik automata kivitelnél eltűnt a kardánalagútról a választókar – kivéve AMG –, helyére fedeles rekesz került. Az előválasztó az új multifunkciós volán mögé, jobb oldalra költözött.

Tetszetős és igényes a műszerfal kialakítása, a kivitelezés makulátlan Tetszetős és igényes a műszerfal kialakítása, a kivitelezés makulátlan

Az opciós lista számos tétellel gazdagodott, különösen a biztonságot növelő elemek száma nőtt. A biztonsági berendezések gyűjtőneve az „Intelligent Drive” rendszer, melyhez ütközésmegelőző, sávtartó asszisztens és vakításmentes távfény is dukál. A szélvédő mögé helyezett kettős, multifunkciós kamera 45 fokos szögben pásztázza az autó előtti 50 méteres területet, maximális hatótávolsága pedig eléri az 500 métert. A rendszer így képes a közlekedési jelzések, burkolati jelek és a szembejövő forgalom egyidejű és széles spektrumú pásztázására. Az aktív sávtartó asszisztens felismeri a foglalt szomszédos sávot, így véletlen sávváltáskor visszatéríti a járművet a saját sávjába. Az adaptív távfényasszisztens Plus rendszer éjszaka, lakott területen kívül automatikusan aktiválja a távolsági fényszórót, szembejövő forgalom esetén sem kapcsolja ki, hanem úgy változtatja a fénykéve alakját, hogy az a forgalom többi résztvevőjét ne zavarja.

Hátul bőséges tér várja az utasokat, a könyöklő mögött sílécnyílás lapul Hátul bőséges tér várja az utasokat, a könyöklő mögött sílécnyílás lapul

Frissített és új motorok a kínálatban

A korábbi motorpaletta néhány tagját átdolgozták, a 300 CDI BlueEfficiency néven ismert dízel 300 BlueTec névre hallgat, teljesítménye (231 LE) nem változott. A 350 CDI BE helyét azonban a 350 BlueTec vette át, a korábbi 265 lóerőt a jobb fogyasztás érdekében 252-re korlátozták, ehhez összkerékhajtás is kérhető. Ennél jóval drasztikusabb átalakuláson ment keresztül a benzines 200-as és 250-es. A korábbi 1,8-as blokkot 2,0 literesre cserélték, az új generáció többszöri befecskendezéssel, piezoporlasztóval, többszikrás gyújtással, továbbá kétoldali változó szelepvezérléssel büszkélkedhet. A szegénykeverékes égésnek, a turbófeltöltőnek és az extrém nagyarányú kipufogógáz-visszavezetésnek hála jelentősen csökkent a fogyasztás. A 200-as maradt 184 lovas, a 250-es teljesítménye azonban 204-ről 211 lóerőre nőtt.

A kombihoz harmadik sori gyerekülések rendelhetők A kombihoz harmadik sori gyerekülések rendelhetők

Utóbbit ki is próbáltuk, a 211 lóerő mellé tisztességes 350 Nm nyomaték társul, mely kellő vehemenciával ruházza fel az E-osztályt. Erőteljes gyorsításnál a turbó közbeavatkozásáig minimális késlekedés tapasztalható, ennek mértéke azonban nem zavaró. A hétfokozatú automata szépen dolgozik, az erőátvitel nem kifogásolható, mégis valahogy nem kerek az összkép. Egy ekkora autóhoz furcsa a négyhengeres blokk, hangja soványka, temperamentuma pedig nem annyira letaglózó, mint várnánk egy ilyen kaliberű Mercedestől. Nem úgy az E 400-as, no, itt már lehet kapaszkodni, meg ülésbe préselődni! A 3,0 literes, biturbó V6-os muzsikája már fület gyönyörködtető, és a 333 lóerő sem lebecsülendő. A közel 1,8 tonnás Mercedes álló helyzetből 5,3 másodperc alatt éri el a 100 km/órát, nemcsak gyorsulása, hanem rugalmassága is bitang jó! Persze a palettán továbbra is megtalálhatók az olyan ésszerűbb darabok, mint például a 200 CDI (136 LE), mely 11,6 milliós alapárával az E-osztály legjutányosabb spórmodellje.

Új a hátsó lámpatest, a lökhárító, és átrajzolták az oldalvonalat is Új a hátsó lámpatest, a lökhárító, és átrajzolták az oldalvonalat is

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!