Az új Renault Mégane formaterve dinamikus, stílusa elegáns, néhány, az autósportból származó megoldással kiegészülve. Ezzel együtt robusztus autó: kiemelt figyelmet fordítottak elemei illesztésére és minőségére csakúgy, mint a beltérben felhasznált anyagokra. Az új modell rengeteget profitált a Renault paletta modelljeinél bevezetett fejlesztésekből, mind a megbízhatóság, mind a tartósság szempontjából.

Az új Mégane utastere minden eddiginél több praktikus és komfortnövelő felszerelést tartalmaz. Ezek között megtalálható a kombinált analóg/digitális műszerfal, új, egyszerűbben leolvasható, színkódolt sebességszabályozó és- korlátozó kijelzővel. A listát olyan felszerelések teszik teljessé, amelyek egy kategóriával feljebbről érkeztek, mint a szabadkezes ajtónyitási és indítási funkció, automatikus ajtózárás, ahogy a vezető eltávolodik az autótól, Carminat Bluetooth® DVD navigációs rendszer és egy, az autóra szabott audio rendszer.

A Mégane teljesítménye minden szempontból megfelel a magas elvárásoknak, precíz, kezelhető és hatékony kombinációt nyújtva egy biztonságos vezetési élményhez. Alaposan megújult, széleskörű dCi és TCe motorválasztéka erőteljes és környezetkímélő erőforrásokat kínál, köztük négy olyan dízelmotorral, amelyek CO2-kibocsátása nem haladja meg a 120g/km-t.

A Mégane tervezésénél osztályelső biztonsági teljesítményre is törekedtek. Az olyan megoldások, mint a Laguna III-ból származó kettős oldalütközés érzékelők és a kétkamrás légzsákok, segítenek minimalizálni az oldalütközések sérülésveszélyét.

2010-re az új Mégane család hat különböző modellel bővül, amelyek mindegyike különálló karakterrel rendelkezik majd. Ez a hat modell kifejezetten az európai piac vásárlóinak készül, és Palenciában (Spanyolország) és Douaiban (Franciaország) gyártják majd őket. Az Európán kívüli piacokra is készülnek majd változatok, egyedi technikai megoldásokkal, a helyi használati körülmények figyelembe vételével.

Két éven át a Renault tervezői és mérnöki csapata nagyrészt három fejlesztési cél megvalósulásáért dolgozott: megerősíteni a Mégane paletta egyes tagjainak egyéniségét, kiegyensúlyozott motor és felszereltségi választékot nyújtani, és osztályelső teljesítményt biztosítani az autó legfontosabb részegységeinek. Az új Mégane, amely Európa számos országában 2008 novemberétől kerül forgalomba, a „Renault Kötelezettségvállalás 2009” terv keretein belül sorban a 16. autó lesz, és folyamatosan profitál az eddig bemutatott új modelleknél elért minőségi fejlesztésekből is az ígéretek szerint.