Fotó: Ford, Stefler Balázs, Lővei Gergely

A 60-as évek közepén a Mustang a nagyszériás technikát divatos külsőbe öltöztetve fergeteges siker lett. Most, 57 évvel később, épp eltérő a helyzet, a Mustang a globális sportkocsipiac éllovasaként nagyszériás terméknek számít, és ennek megjelenését felhasználva akarja a Ford nyerő helyzetbe hozni az akkumulátoros-elektromos hajtást. Ez a cég első, dedikált villanyautója, amely sikerre van ítélve – a Ford az egyedüli a nagy észak-amerikai autógyártók közül, aki állami segítség nélkül vészelte át a gazdasági válságokat, nem engedhet meg magának veszteséges projektet, így a Mustang Mach-E-vel is kezdettől fogva pénzt akarnak keresni. Eredetileg nem Mustangnak szánták a nagy hatótávolságú villanyautót, de aztán a Jim Hackett által 2017-ben létrehozott Team Edison fejlesztőcsapatnál úgy döntöttek, hogy a fürge autóra illik a legendás név, és az ötajtós szabadidő-autó megjelenését is egészen jól sikerült a sportkocsihoz igazítani. Erről személyesen győződhettem meg a Ford szentendrei központjában, ahol Balázzsal, a fotósunkkal ismerhettük meg az autót.

Hozzászoktak az ügyfelek a kormány mögötti információkhoz, ezért került ide is egy monitor. Az irányválasztó mellett az érintőképernyő alsó részén is van egy forgókapcsoló, egyébként a kormányon és az ajtón találkozunk fizikai kapcsolókkal

Azzal csaltak optikailag pár centit a formatervezők, hogy a tető peremét minden karosszériaszín esetén feketére fényezik, így a szemlélő csak a lendületes ívben hátrafelé lejtő tetővonalat látja, a szinte vízszintesen húzódó, így a hátul ülőknek is elég helyet hagyó tető nem feltűnő. Az ajtót feltárva látszik a turpisság, jó arasznyi vastag az ajtó által teljesen takart küszöb – itt rejtőzik ugye az akkumulátor –, maguk az ajtónyílások hagyományos személyautó-méretűek, az utastérpadló pedig mélyebben van a küszöbnél. Érdekes, hogy az ajtót gombnyomásra szervó „pattintja ki”, de a becsukásnál már nem húzza azt vissza.

Látványos az üvegtető, de nincs hozzá elhúzható árnyékoló. Kényelmesen el lehet férni az utastérben, a két első ülés között elég hely van egy kézitáskának, hátul sík a padló

Az utastérben helyet foglalva rögtön feltűnik a nagyméretű, élére állított központi kijelző, amelynek alsó részén van egy forgókapcsoló is a hangerőállításhoz; az ügyfelek ragaszkodtak ehhez a megoldáshoz, ahogy ahhoz is, hogy a kormány mögött is legyen monitor. Nekem kicsit csalódás, hogy a műszerfal Mustang-jellemzőnek számító kettős domborítása nem látszik, kitakarja a SYNC4-es fejegység teteje. Nem fordítják magyarra a menüt, amellyel kapcsolatban annyi lesz a változás, hogy a legfontosabb – leggyakrabban használt – dolgokat rögtön a kezdőképernyőn eléri majd a vezető, és világnyelveken hangvezérlésre is adott a lehetőség. Természetesen az autóban lesz SIM-kártya, távoli hozzáféréssel frissíti magát a rendszer, és a FordPass alkalmazás segítségével a töltésért való fizetés is egyszerűen megy majd; folyamatosan bővül az európai és magyar partnerek listája, ahol az autó alkalmazásán keresztül lehet majd fizetni az energiáért.

A kedvünkért leszerelték az alsó burkolat első-hátsó részét, egyébként alulról sem látható a technika. A sár viszont bejut oda…

Mivel a technikának kevesebb helyre van szüksége, az autó orrában is kialakítottak egy rakteret, ami ráadásul ugyanolyan időjárásálló rekesz, mint ami a Puma raktere alatt rejtőzik. Nyugodtan lehet ide koszos tárgyakat – például piszkos töltőkábelt – rakni, később egyszerűen slaggal ki lehet mosni ezt a csomagteret, amelynek alján vízleeresztő nyílás van. Az általunk vizsgált autó összkerékhajtású volt, aminél már nem téglatestszerű az első csomagtér mérete, de azért a töltőkábel(ek)nek így is bőven van helye, ráadásul egy okos rendszerező is van. Hátul klasszikus poggyásztér van, 402 literes térfogattal.

Rejtett hangszóróból szól a külvilág felé a menethang

Több beszállítótól érkezik a technika, az első hajtómotor (összkerékhajtás esetén) a GKN terméke, a hátsó a BorgWarnertől származik, az akkumulátort pedig Lengyelországban rakják össze, ahonnan aztán Mexikóba szállítják, hogy ott beépítsék az autó alá. Kétféle kapacitású folyadékhűtésű telepet kínálnak, a kisebb nettó 68 (bruttó 75,7) kWh, a nagyobb nettó 88 (bruttó 98,8) kWh kapacitású, mindkettőt lehet hátsó- vagy összkerékhajtással kérni. A WLTP-szabvány szerinti hatótávolság elérheti a 610 km-t is.

Ott a musztáng az első fedél belső oldalán, a hátsó hajtómotoron az „elektromos pónik élnek itt” felirat olvasható

Legfeljebb 150 kW teljesítményű villámtöltést tud fogadni az akkumulátor, ilyenkor 10 perc alatt 85-107 km-nyi energiát lehet vételezni, viszonyításként 240 voltos konnektorról óránként 14 km-nyi energiát tudunk tölteni. Fali töltődoboz beépítéséhez is tudnak majd segítséget adni a Ford márkakereskedésekben, amelyeket egyébként nem kell felkeresni a Mach-E megvásárlásához, hiszen az az interneten konfigurálható és rendelhető. A karbantartást a Ford márkaszervizekben lehet majd megejteni, nagyobb javításokhoz a megfelelő műszerekkel és szerszámokkal felszerelt kereskedéseket kell felkeresni.

A felfüggesztést, a kormányzást, a menetstabilizálót és a hajtásvezérlést is az európai igényekhez hangolják