A stílbútor egy olyan használati tárgy, amely megjelenésével igyekszik becsapni használóját. Úgy tűnik, mintha egy régi kor szép terméke lenne, miközben modern használati értékkel bír. Valami hasonló igaz a Trax esetében is, hiszen ránézésre terepjáró, valójában inkább egy nagyra nőtt kompakt. A szabadidő-autó megnevezéssel is csínján kell bánni, hiszen az összkerékhajtás feláras extra, és nem segít sokat a jármű terepjáró képességén sem. De akkor miért lett ilyen a végeredmény?

A vásárlók a lehetetlenre vágynak: megfizethető, takarékos és nagy méretű autóra. Ennek megfelelően a kis lökettérfogatú motorokkal felszerelt típus takarékos a szabványos mérési ciklus tanúsága szerint, ránézésére megvan a tekintély, ami a terepjárók sajátja, és a versenyképes ár is igaz. Európában manapság csak egy piaci kategória képes növekedést produkálni, a szabadidő-autóké, s azon belül is csak az új, kisebb méretű járművek – ide tartozik a Trax is.

Színes belső esetén változatos a műszerfal megjelenése, de ilyen nincs az alapváltozatoknál. Sok a tárolóhely, ami örvendetes Színes belső esetén változatos a műszerfal megjelenése, de ilyen nincs az alapváltozatoknál. Sok a tárolóhely, ami örvendetes

Ami nem példa nélküli, hiszen az Opel Mokka az ikertestvére, egy gyártósoron készül a két autó Dél-Koreában. De valahogy a Chevy megjelenése sokkal jobban illik ehhez a műfajhoz. A GM világmárkájának formatervezői már az Orlando egyterűről is képesek elhitetni a szemlélővel, hogy terepjárót lát, jelen esetben nem is olyan nagy a lódítás. Mármint elméletileg, hiszen még az opciós összkerékhajtás ellenére sem lesz terepjáró a Trax; ahhoz kicsi a hasmagassága, különösen a mélyre húzott elso légterelő van veszélyes helyen. Olyannyira, hogy nemcsak földúton, hanem a padkára állásnál is vigyázni kell rá. Ezt az egyet leszámítva egészen megnyugtató a vezetése.

Kanyargós útpályán a navigáció

Csendesen dolgozik az 1,4 literes, benzines turbómotor a kocsi orrában, a hatgangos, kézi kapcsolású váltóval jó hosszúra nyújtott fokozatok között válogathatunk. Az automatikus összkerékhajtásnak menetdinamikai előnyei is vannak, de egyszerűen nincs szíve az embernek a kanyarokban gyilkolni az abroncsokat – magasan van a súlypont, a komfortos hangolású futómű se igazán szereti az ilyeneket, legfeljebb az elektronikus menetstabilizálót ébresztjük fel álmából. Az 1,7 literes dízel már más tészta. Sajnos. Borzasztóan kerreg a négyhengeres, a dízelzaj forgalmi helyzettől és fordulatszámtól függetlenül állandó útitárs.

Okostelefonos a kezelhetőség – a programok is onnan futnak Okostelefonos a kezelhetőség – a programok is onnan futnak

Tereppálya nem volt a kijelölt próbaúton, míg az off-road szakasz olyan murvás erdei utat jelentett, amely minőségében vetekszik egynémely budapesti mellékutcával – csak épp nem volt benne a navigáció adatbázisában. Apropó, navigáció! Nos, ilyet még felár ellenében se lehet rendelni a Traxhoz. Ellenben a MyLink fejegység már a második szinttől alapfelszerelés, s ez képes kezelni az utas mobiltelefonján futó Bringo nevű navigációs programot. Extra előfizetési díj ellenében jut csak a Trax-tulaj a navigáció élményéhez, no meg okostelefon birtokában; egyébként marad az utólagos navigáció. A menetpróba során nem volt mindig következetes az autóba helyezett okostelefon-rendszer, amelynek különlegessége, hogy a megfelelő térképcsomag megvásárlása esetén akár Azerbajdzsán térképét is megkapja a használó. Ha nem jár ilyen messze földön az ember, akkor annak örülhet, hogy a zsebében lévő telefonnal az összes MyLink fejegységes autóban a megszokott alkalmazásokkal találkozik majd.

Semmi extra variálhatósággal nem szolgál a belső tér, épp csak a hátsó és a jobb első támla dönthető le. Ránézésre többet ígér a Trax, mint amekkora hely van benne Semmi extra variálhatósággal nem szolgál a belső tér, épp csak a hátsó és a jobb első támla dönthető le. Ránézésre többet ígér a Trax, mint amekkora hely van benne

Az árlista szerint 3 940 000 forinttól indul a Chevrolet Trax, de ez csak elméleti lehetőség – a légkondicionáló nélküli alapváltozatból csak rendelésre hoznak, egyébként mindössze 200 000 forint a felára a klímának. Ennyi pénzért 115 lóerős benzinmotort és fronthajtást kapni, az 1,4-es, 140 lóerős turbómotor felára közel egymillió forint – ennek oka, hogy a piaci bevezetéskor ezt még csak összkerékhajtással adják. A 130 lóerős dízel a középső, LT felszereltségi szinttől választható, a hatfokozatú automatikus váltó itt 250 000, az összkerékhajtás (jelenleg csak kézi váltóval) felára pedig 400 000 Ft.

A visszapillantóban folyamatosan látni a combos hátsó sárvédőket A visszapillantóban folyamatosan látni a combos hátsó sárvédőket

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!