A Skoda VW-konszernbéli történetének legfontosabb autója az Octavia, és ez a helyzet a jövőben még inkább igaz lesz, hiszen minden eddiginél vonzóbbnak tervezték az újdonságot. Kivétel van, mégpedig a megjelenés, de méretben többet nyújt az eddiginél, és alig kérnek érte több pénzt – miközben jóval több felszerelést adnak majd hozzá alapáron, illetve lesz majd elérhető felár ellenében.

Utóbbi annak köszönhető, hogy az MQB építőkészletre való átállás miatt olcsóbb az előállítás, amit úgy használnak ki, hogy például hét légzsákot és elektronikus menetstabilizálót adnak alapáron, de például a gyári navigáció is olcsóbb lesz – már a rádiók egy része is érintőképernyős. Az értelemre próbálnak hatni, és ezen manapság, amikor a céges, a centik és literek alapján döntő flottavásárlók jelentik az újautópiacot, ez a siker receptje.

Sablonos forma, tökéletes minőségérzet. Ez már egy színes belső Sablonos forma, tökéletes minőségérzet. Ez már egy színes belső

A forma kapcsán mindössze egy-két helyről hallottam vissza, hogy kissé furcsa az ötajtós ferde hátú befejezése. Ehhez csak annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy például Németországban, az autó egyik legnagyobb piacán, az eladások 80%-a kombi. Apropó, kombi! Arra még nyárig várni kell, az ötajtós azonban már májusban a magyarországi kereskedésekben lehet. Szintén ekkor érkezik majd az RS (2.0 TSI, 220 LE és 2.0 TDI, 184 LE), ősszel várható a Laurin&Klement fényűző csúcsfelszereltség, az év vége felé pedig az összkerékhajtású, emelt hasmagasságú Scout. Ugyanazt a tartományt fedik le az új autóval, mint az előddel, a Rapid érkezése csak a Tour sorsát pecsételte meg.

190 centis termetemmel viszonylag jól elférek magam mögött 190 centis termetemmel viszonylag jól elférek magam mögött

De térjünk vissza a vadiúj Octaviához, amelynél annyival lett tágasabb az utastér, hogy 1,9 méteres magasságommal elférek magam mögött. A csomagtér 590 literes, rengeteg rögzítési lehetőséggel, és arasznyi rakodóperemmel; a sík padlót eredményező, állítható magasságú polc majd a kombi sajátja lesz.

3,4 literes átlagfogyasztású dízel

Arra a kérdésre, hogy hány hasított bőr belsős 1.2 TSI-t fognak majd eladni, csak mosolyogtak a gyári emberek, így hát annak tudatában indultam útnak, hogy igazi különlegességben ülök. Majd gyorsan kiderült, nem is olyan különleges a 105 lóerős benzinmotor. A hatfokozatú váltó áttételeinek megnyújtásával elérték azt, hogy egyáltalán nem érezni a turbót, nyomatékos a motor, mint régebben a 2,0 liter körüli szívó benzinesek. Akinek szüksége van az átütő erőre, annak itt az 1.8 TSI – a 160 lóerős motor nyomatékos, pörgős, élénk. Ráadásul ehhez már független hátsó felfüggesztést adnak, ami még nagyobb kanyarsebességet eredményez. Rugózási komfort ügyében nem volt nagyon érezhető különbség a torziós híd és a független futómű között, a kisebb úthibákat kirugózza az autó, a nagyobbakat már átadja az utastérnek – olyan németesen kényelmes az utazás.

Hatalmas a raktér, de támladöntés után nem lesz sík a padló Hatalmas a raktér, de támladöntés után nem lesz sík a padló

Ezeken kívül még az új fejlesztésű 2,0 literes TDI-t is ki tudtam próbálni, ami a korábbi tapasztalatokhoz hasonlóan itt is nagyon finom és csendes működésű. Kevés kapcsolással is megállja a helyét autópályán, de valószínűleg a szintén új fejlesztésű 1,6-os dízel lesz majd a népszerűbb a vásárlók között: 105 lóerővel kezd, később lesz belőle 90 lóerős alapverzió, és 110 lóerős GreenLine, utóbbi 3,4 literes szabványos átlaggal.

Remek az 1,8-as TSI, erős és nyomatékos, no és a hangja is sportos Remek az 1,8-as TSI, erős és nyomatékos, no és a hangja is sportos

A hazai forgalmazó Porsche Hungaria sokáig tárgyalt a gyárral, de végül sikerült igen versenyképes árat kialkudnia, az 1,2-es, 86 lóerős turbómotorral szerelt alapváltozat 4 598 900 Ft-ba kerül listaáron, és ebből rögtön adnak 600 000 forint árkedvezményt. A legolcsóbb dízel, a jelenleg csak 105 lóerővel elérhető 1.6 TDI indulóára 4,99 millió forint.

Nem látszik ötajtósnak – itthon alapfelszerelés a hátsó ablaktörlő Nem látszik ötajtósnak – itthon alapfelszerelés a hátsó ablaktörlő

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!