Fotó: Lővei Gergely

Lényegében nem változott a Honda HR-V szabadidő-autó, hiszen maradt a padlólemez – megerősített futómű-bekötési pontokkal és a hátsó ülés alá betett keresztmerevítővel – és a hossz is változatlan, mégis sokkal felnőttebb hatást kelt az új forma. Majdnem vízszintes a motorháztető, ami a szinte függőleges orrig tart, alapesetben színrefújt elem a hűtőrács, extraként klasszikus fekete betét is választható (ki tudja, mit hoz a jövő és a Modulo tartozék-katalógus…).

Megtartották a műszerfalon a szellőzést vezérlő fizikai kapcsolókat, mert ezt igénylik az ügyfelek, teljesen új az érintőképernyős fejegység, ami egyszerűbb menüvel, gyorsabb működéssel is immár digitálisan is elérhető kezelési könyvvel kényeztet – utóbbinál szavak és képek segítségével is lehet tallózni. A pár kilométeres tesztúton nem sikerült kipróbálni, hogy mennyire hatásos a műszerfal szélső, fejre állított L alakú légbeömlői által létrehozott légfüggöny, de az érezhető volt, hogy nem kell megijedni a szériában adott 18 colos felniktől (225/50-es abroncsok), a lágyabbra vett rugózás jóvoltából kényelmes a haladás még kátyús aszfalton is.

Európában egyedüliként az 1,5-ös benzinmotort használó e:HEV hibrid hajtással adják a típust, ennél 136 lóerőre növelték a villanymotor teljesítményét, az alapvetően áramfejlesztésre használt benzines 107 lóerős. Ugyanakkora dobozban nem 48, hanem 60 cellás az akkumulátor, ezt úgy sikerült elérni, hogy a nagyfeszültségű elektronikát a motortérbe költöztették át. A Jazz-nél sokkal virgoncabban indul meg az autó, amelynél még arra is gondoltak a mérnökök, hogy a hosszúra nyúl gyorsításoknál „kapcsolásokat” imitált a benzinmotor a fordulatszám pillanatnyi mérséklésével – így nem olyan zavaróan nyúlós az érzés, mint a konkurenciánál –, mivel a villanymotor a fő hajtómű, ez nem jelent megtorpanást.

A korábbinál sokkal gazdagabb felszereltséggel, továbbfejlesztett vezetőtámogató rendszerekkel és az e:HEV öntöltő hibrid hajtással a HR-V nem olcsó, az Elegance alapmodell indulóára 10 399 000 Ft, a középső Advance – ilyet vezettünk, tehát ez látható a fényképeken – 11 449 000 Ft-tól vihető el, míg az Advance Style csúcs-felszereltséggel 12 379 000 Ft az ár.