Az anyagminőség terén hatalmas az előrelépés, a világos betétekkel már a prémiumszinthez közelít a belső. Újdonság a keringető állás, amikor a légáram az ablakok felé irányul

Sokan arra fogadtak, hogy az új HR-V a CR-V kicsinyített mása lesz, ehhez képest a modellt annyira átgondolták, hogy a dizájn terén egyetlen eddigi Hondára sem hajaz. A különbözőség mellett a robusztusabb megjelenés volt a cél, amit részben az új orrkiképzéssel értek el: az első túlnyúlás 20 mm-rel rövidebb, mint eddig, illetve a szinte függőleges hűtőmaszk jóvoltából is sokkal határozottabb a fellépés. A mai trendeknek megfelelően kupés hátsót rajzoltak a tervezők, de a sziluettnél kínosan ügyeltek rá, hogy a sportos befejezés ne menjen a hátsó fejtér rovására.

És valóban, az elődjénél 5 centivel hosszabb új generációs kompakt SUV a kategória egyik, ha nem a legtágasabb autója, 180 centinél magasabb utasoknak is komfortos a hátsó sor, és ha már szóba került a CR-V, itt is hatalmas üvegfelületek növelik a térérzetet. Ugyan az ülések oldaltartása nem igazán meggyőző, a volán mögött helyet foglalva az volt az első benyomásom, hogy a korábbihoz képest érezhetően magasabban ülünk, illetve a vízszintes tagolású berendezés anyaghasználata elsőrangú. A prémiumautók hangulatát idéző, világos, bézs műszerfali betétekhez akár narancsos-bronzos dekorelem is kérhető a váltókar köré – ez új a konfigurációban.

Miközben a műszerfal japánosan egyszerű (talán túlságosan is), a kezelhetőség terén remekel a Honda, hiszen amellett, hogy a szellőzést fizikai gombokkal vezérelhetjük, az új generációs központi rendszer működtetése pofonegyszerű – ég és föld a különbség a korábbihoz képest. A szellőzés kapcsán egy apró, de annál okosabb fejlesztés került a HR-V-be, ugyanis a szélső rostélyokat egy mozdulattal keringető állásba kapcsolhatjuk, ilyenkor a légáram az ablakok, majd a tető felé veszi az irányt, ami a Honda szerint egészen más hőérzetet ad. Mivel a menetpróbán nem volt különösebben hideg, a gyakorlati hasznáról majd a részletes, hazai teszt után tudunk beszámolni. A másik, ami a hétköznapi használat, pontosabban a családi logisztika során jól jöhet, az az okostelefonon lévő digitális kulcs. Nem kell átadni egymásnak a fizikai kulcsot, a főfelhasználó csak átküldi a digitális másolatot és máris nyitható/indítható az autó. És persze nem szabad megfeledkezni a mágikus ülésrendszerről sem, amelynek segítségével – a hátsó ülőlapok felhajtása után – akár egy méter magas tárgyak is szállíthatók állítva.

Egyedi és zseniális: a mágikus ülésrendszer jóvoltából nagyobb, álló tárgyakat is szállíthatunk. Városban csak alig-alig dolgozik a benzinmotor de dinamikusabb vezetési stílusnál igencsak hallhatóvá válik

A Honda európai motorkínálatának átalakulása jól mutatja, hogy milyen drasztikus lépésekkel lehet csak tartani a kitűzött CO2-értékeket: a HR-V Európában kizárólag 131 lóerő rendszerteljesítményű e:HEV öntöltő hibrid hajtással lesz elérhető. Az 1,5-ös benzinmotorral működő rendszer alapjai a Jazzből ismerősek lehetnek, vagyis a belső égésű blokk alapvetően áramtermelésre szolgál. A Jazzhez képest módosították a telepcsomagot (48 helyett 60 cellás a lítium-ion akkumulátor), amivel lehetővé vált, hogy a villanymotor teljesítményét is emeljék. Így az tán többet tud elektromosan menni az autó, a Honda szerint városi üzemben, 40 km/órás tempóig a menetidő 90%-ában be sem indul a benzinmotor. Érdekes, hogy a 80-120 km/órás sebességtartományban már 70%-ban közvetlenül benzinmotorjáról hajt a HR-V (egy zárókuplung segítségével), majd autópályán ismét a villanymotor dolgozik úgy, hogy a benzines folyamatosan áramot termel. A gyakorlatban mindebből csak annyit érzékel a vezető, hogy városi közlekedésben hihetetlenül finom a rendszer működése, hiszen viszonylag kis gázadásra villanyautósan gyorsan és csendben indul meg. De aztán emelkedőkön és autópálya-felhajtókon felbőg a szívó benzines, ami érdekes kontraszt. A 18 colos felnik ellenére komfortos futómű és a direkt kormányzás miatt a HR-V vezetése kellemes, az 5,4 liter/ 100 kilométeres WLTP-értéket pedig a valóságban könnyedén lehet hozni.

A vezető Econ, Normal és Sport menetprogramok közül választhat

A Jazz-zel való párhuzam nemcsak a műszakiságra, hanem az árképzésre is vonatkozik. Ahogyan a praktikus kisautó is jelentősen drágább lett a generációváltással, a HR-V alapára miatt ugyancsak kikerekedhet a szemünk. Ugyanakkor ha a teljes képet nézzük, a 9 999 000 Ft-os összegért egy gazdagabb felszereltségű (a tolatókamera, a fűthető ülések és az automatikus távfényvezérlés sem feláras), tágasabb és a hibrid hajtás miatt nyilvánvalóan szerényebb fenntartási költségű autót kap a vásárló.

Honda HR-V e:HEV
Összlökettérfogat: 1498 cm3
Hengerek/szelepek: S4/16
BENZINMOTOR
Max. teljesítmény: 79 kW (107 LE) 6000-6400/perc
Max. forgatónyomaték: 131 Nm 4500-5000/perc
VILLANYMOTOR
Max. teljesítmény: 96 kW (131 LE)
Max. forgatónyomaték: 253 Nm
HIBRIDRENDSZER
Max. teljesítmény: 96 kW (131 LE)
Hossz./szél./mag.: 4340/1790/1582 mm
Tengelytáv: 2610 mm
Saját tömeg: 1380 kg
Csomagtér: 319-1289 l
Üzemanyagtank: 45 l
Gyorsulás 0-100 km/h: 10,6 s
Max. sebesség: 170 km/h
Átlagfogyasztás: 5,4 l/100 km
CO2-kibocsátás: 122 g/km
A modell alapára: 9 999 000 Ft