A közlekedésbiztonsági helyzet alakulását nagymértékben befolyásolják a közlekedők ismeretei és vezetéstechnikai tudásuk. A Magyarországon regisztrált motorkerékpárok száma 2001-hez képest több mint kétszeresére, 186 ezer közelébe nőtt 2020-ra. A statisztikák szerint a baleseti halálozási kockázatuk lényegesen magasabb az autósokénál, az elmúlt évek átlagosan 1200-1500 balesetében 50-60 motoros vesztette életét.
– 2020-ban az 1950-es évek óta először csökkent 500 alá a hazai közutakon elhunytak száma. A 454 halálos áldozatból a tavalyelőtti 53-hoz képest tavaly 34 volt motoros – mondta Mosóczi László. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára hozzátette, Magyarországon évente 15-20 ezren tesznek forgalmi vizsgát a kétkerekű járműkategóriákban. Remélik, hogy a korszerűsített tanterv bevezetésével a száz közúti balesetből négyet okozó motorkerékpárosok közlekedése biztonságosabbá válik.

Ellenkormányzás
A módosításokat a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont szakemberei készítették elő az oktatók tapasztalatainak felhasználásával, más hazai közlekedési szakértők bevonásával és külföldi példák elemzésével. Átfogó javaslatcsomagjuk alapján a technikai fejlődéshez igazították a képzések tanterveit és a vizsgakövetelményeket.
A vizsgafeladatok között hangsúlyosabban szerepelnek az összetettebb vezetéstechnikai elemek. A balesetek jelentős része az ilyen bonyolult manőverek – az ellenkormányzásos kikerülés vagy a jármű bedöntése kanyarodáskor – elhibázására vezethető vissza. Változik a vizsgapályák mérete és vonalvezetése is, valamint részletesebben oktatják a motorosok biztonságát szolgáló ruházat és védőfelszerelés kiválasztását, helyes használatát is.

Online tananyag
A Közlekedéstudományi Intézet és a Vizsgaközpont ismeretterjesztő céllal oktatóvideó-sorozatot állított össze és tesz közzé hamarosan a KAV honlapján, a vizsgakozpont.hu oldalon. A néhány perces epizódok a motoros tantervi és vizsgakövetelményekben szereplő feladatok helyes végrehajtását mutatják be. A videók háromféle, a tanulók mellett a szakoktatóknak és vizsgabiztosoknak szóló narrációval készültek el.
– A képzést és vizsgáztatást végző szakembereket tájékoztatók és útmutató segédanyagok készítik fel az új követelmények alkalmazására, az online tananyag már február közepe óta elérhető – hangsúlyozta a tárca. Ez a tantervben bekövetkező változásokra fókuszálva vezeti végig a szakembereket, és részletesen ismerteti az új vizsgafeladatok végrehajtásának lépéseit és értékelési szempontjait. A vizsgafeladatok között nagyobb szerepet kapnak az összetettebb vezetéstechnikai elemek.