Balesetes személysérülést, halált, anyagi kárt legtöbbször emberi hiba okoz: elbambulás, elalvás a volánnál, rossz helyzetmegítélés, hiányos szabályismeret, a sofőr és a kocsi képességeit túllépő bravúroskodás, gyorshajtás, adrenalingőz és egyebek. Sokak természetes intelligenciája elégtelen egy ennyire komplex, felelősségteljes tevékenységhez, mint a gépjárművezetés, de még ronthat helyzetén elfáradás, álmosság, idegesség. Hogyan lehetne jelentősen csökkenteni a balesetek számát? Kivonva az embert a jármű vezetéséből – mesterséges intelligenciára bízni minél több funkciót, akár a vezetés egészét!

Noha az autó számítógépe nem hasonlítható az emberi agyhoz, sem mesterséges intelligenciája a természeteshez, a megtanított funkciókban jobban teljesít nálunk. Biztosan felismer embereket, forgalmi helyzeteket, és helyesen reagál rájuk, nem fárad, nem terelődik el figyelme, rábízhatjuk magunkat

CONTINENTAL BUDAPESTEN
Gumiabroncs gyártásán (ebben a világ 4. legnagyobbja) túllépve mobilitási márkává avanzsált a Continental AG, fékrendszereket, autóbiztonsági berendezéseket fejleszt és állít elő. A Continental Autonomous Mobility üzletág fővárosunkban nyitotta meg Mesterséges Intelligencia Fejlesztési Központját, ahol egy nagy cég hátterét és szinergiáit kihasználva dolgoznak kiváló képességű magyar informatikusok, mérnökök. Új generációs autóipari szoftvermegoldásokat hoznak létre, hogy biztonságossá és megfizethetővé tegyenek parkolást segítő, vészfékező, vezetéstámogató rendszereket és automatizált vezetési funkciókat. Küldetésüknek tekintik, hogy elősegítsék a balesetek nélküli jövőt, életeket mentsenek a járművekbe telepített mesterséges intelligenciával.

Magyarországon azért bővíti szoftverfejlesztési kompetenciáját a cég, hogy élvonalbeli, biztonságos, megfizethető, vezetőtámogató és automatizált vezetési megoldásait világszerte használják partnerei. Két fejlesztési központjával a magyarországi Continental az anyavállalaton belül a növekvő autonóm mobilitási üzletágának egyik legmeghatározóbb szereplőjévé válik.

Az érzékelés-tervezés-cselekvés folyamatának alkalmazásával fejlesztenek az autósoknak veszélyhelyzeteket elkerülni segítő megoldásokat. Legfontosabb célkitűzésük a „megbízható mesterséges intelligencia” fejlesztése felé utat nyitó mérnöki módszerek létrehozása, azzal a kritériummal, hogy tudományos igényességgel fejlesszenek intelligenciát tartalmazó termékeket. Nagyon fontos aspektus, hogy az itt született szoftverek elterjednek az olcsóbb járműkategóriákban is, igazi közkinccsé válhatnak az egész földkerekségen.

HUMÁN INTELLIGENCIA
Dr. Lóránd Balázs, a Continental vezetéstámogató és automatizált járművezető megoldásokon dolgozó üzleti terület magyarországi vezetője a budapesti központ megnyitóján kifejtette: „Jelenleg közel 200 munkatársból álló csapatunkban az egyes területek legjobb szakértői dolgoznak, és a következő években további több száz szoftvermérnököt szeretnénk felvenni a két magyarországi központba. Ezzel a Continental magyarországi vezetéstámogató és automatizált járművezető megoldásokon dolgozó üzleti területe a mesterséges intelligencia és – remélhetőleg hamarosan – az alkalmazás-fejlesztés terén is meghatározó szereplő lesz, valamint jelentősen hozzájárulhat a mobilitási iparág fejlődéséhez. Az új Alkalmazásfejlesztési Központ megnyitásával magyarországi csapataink a termékfejlesztési értéklánc még több területét fedik le. Ez kiváló lehetőség az autonóm mobilitási téma iránt érdeklődő szoftvermérnököknek.”

Az autonóm mobilitás gyorsan növekvő üzleti területén hatalmasak a növekedési lehetőségek. A Continental célja, hogy globális technológiai vezető szerepet töltsön be a vezetéstámogató és automatizált járművezető megoldások piacán, amely – várakozásai szerint – duplájára nő a következő években. A budapesti Alkalmazásfejlesztési Központ az európai piacra szánt fejlesztési témákra fókuszál, lehetőséget adva, hogy tehetséges szakemberei Budapestről dolgozzanak nemzetközi projekteken, innen formálják a mobilitás jövőjét.

Kameráival, radarjával, lidarjával teljes környezetét pásztázza a jármű, mindenféle időjárási és látási viszonyok között jól működik, rengeteg adatot továbbít számítógépébe, és dolgoz fel algoritmusaival, ennek alapján állítja fel az út és a forgalom modelljét: „lát a pályán”

INTELLIGENS AUTÓK
A feladat nem kisebb, mint megtanítani a gépkocsit észlelni, komplex közlekedési helyzeteket felismerni, és azokra intelligensen reagálni. A munkacsoportok parkolássegítő- és vészfékező-rendszerekhez fejlesztenek szoftvereket, amelyek feldolgozzák az autó szenzorainak adatait, és robusztus, skálázható bemenetet biztosítanak a magasabb szintű vezetési funkciókhoz. Ide tartozik a gépi látás, a szenzorfúzió, a környezetmodellezés vagy beágyazott programozás, a nagy hatótávolságú radar, a jármű közeli környezetét érzékelő radar, valamint többféle kamerarendszer. Az emberi figyelmetlenséget, fáradtságot, hibákat kiküszöbölve a jármű megvalósítja a Continental Vision Zero törekvését, az utakon naponta előforduló halálos balesetek számának radikális csökkentését.

A magyarországi Continental Alkalmazásfejlesztési és Mesterséges Intelligencia Fejlesztő Központokban, a start-upokhoz hasonlóan, vállalkozói szemléletű emberek dolgoznak, de egy nagy múltú globális szervezet kereteiben, amely biztosítja az áttekinthető struktúrát és folyamatokat, továbbá a pénzügyi stabilitást, lehetővé téve a zökkenőmentes termékfejlesztési folyamatot az ötlettől egészen a termékig.

Magyarország nemcsak külföldi autómárkák gyártóhelyeként került fel a mobilitás világtérképére, hanem a fejlesztés élvonalában álló, magas színvonalú szellemi munka termékeivel is, amelyek nagy megbecsülést szereznek hazánknak, és határainkon messze túl is hozzájárulnak a biztonságosabb közlekedéshez.