Az anyaghasználat teszi otthonossá a belsőt, a központi kijelző mérete szinte túlzás

Ahogy a VW és az Audi is kínál elektromos hajtású szabadidőkupét, úgy a Škoda kínálatából sem hiányozhat már ez az öszvér forma. A Coupé változatot természetesen feljebb pozicionálják a mezei Enyaqnál, így eleve csak hatalmas felnikkel (19-21 col) kerül piacra, illetve alapáron kapja a közel 2 m2-es panorámatetőt. De a lényeg mégiscsak a B-oszloptól hátrafelé kezdődik, ugyanis onnan ível lefelé a tető, hogy egy egészen látványos kupé befejezéssel érjen véget a karosszéria – a hosszúság jelképesen, 4 mm-rel múlja felül a kiindulási alapot.

A topmodellhez alapáron adják a kristályarcot, azaz a 131 LED-del megvilágított hűtőrács-panelt

A bent ülők ebből nem sokat éreznek, hiszen a fejtér csak hajszálnyival kisebb a második sorban, és a csomagtartó 570 literes értéke is csupán 15 literes mínuszt jelent. A lábtér a Coupé esetében is hatalmas, és persze a jégkaparó és a beépített esernyő sem hiányzik az újdonság repertoárjából. Ami a berendezést illeti, szerintem kissé furcsa, hogy középen egy óriási, 13 colos kiálló képernyőt helyeznek el, miközben a „fő” műszeregység egy parányi kijelző, szerény infómennyiséggel. Összességében azonban otthonos a belső, érdekes textúrájú kárpitok és műanyagok fogadják az utasokat, a meglehetősen sok újrahasznosított eredetű alkotóelem ellenére a minőségérzet kifejezetten jó.

Látványnak sem utolsók az RS ülései, de a lényeg, hogy valóban jól tartanak

Az ismerkedést rögtön a 300 lovas RS topverzióval kezdtük, amely az első dedikált, elektromos sportmodellje a Škodának. A többi Enyaq-kal ellentétben nem 160, hanem 180 km/órás csúcstempóra képes ez a változat, de ahogy a legtöbb villanyautónál lenni szokott, inkább a rugalmasság a meggyőző. Mivel kétfokozatú váltóművet építenek az RS-be, 100 km/óra felett is azonnali gyorsulás következik, kis túlzással hangtalanul. Mégis a sportos az egyik utolsó jelző, ami eszembe jut a modellről. A fizikát jelen esetben sem lehet meghazudtolni, a vezetővel együtt közel 2,4 tonnás tömeg kanyargós szakaszokon nagyon is jelen van, főleg a féktávokon és a bemeneti részeken okozhat meglepetést a komoly súly. Azt viszont meg kell hagyni, hogy az összkerékhajtás és a kipörgésgátló programozása zseniális, az erő nem vész el az egyes rendszerek között, az RS azonnal betapad és kezdődhet a vágta. Mégis az volt a benyomásom, hogy a 204 lóerős, 80-as jelzésű modell harmonikusabb. Ebben is ugyanúgy a 77 kWh-s telepet találjuk, ám az autó rugózása finomabbnak tűnt, a nagy tömeghez jobban passzolt a kevésbé direkt kormányzás, és persze egy villanyautónál nem mellékes az sem, hogy hatótávolsága 40 kilométerrel nagyobb a WLTP-norma szerint.

Ha szükség van rá, akár 1,6 m3-esre bővíthető a raktér

AC-töltéssel mindössze 11 kW-ot tud fogadni az autó, tehát a leginkább gyakori 22 kW-os oszlopoknál nem lehet kihasználni a maximumot. A jellemzően autópályák melletti villámtöltőkön 120, illetve 135 kW-tal (RS) lehet tölteni a telepeket, ami azt jelenti, hogy a 80-as verzióknál optimális esetben fél óra alatt 10-ről 80%-osra növelhető a szint.

6,5 másodperc alatt ugrik álló helyzetből 100 km/órára az RS. A végsebesség 180 km/óra, vagyis 20-szal több, mint amit a többi Enyaq tud

Az eredeti tervek szerint nyáron kezdi a Škoda az első példányok kiszállítását, ugyanakkor az importőr óvatos az előrejelzéssekkel, hiszen az ukrajnai fegyveres konfliktus már eddig is érzékenyen érintette a VW-csoport gyártási láncát. Egy viszont biztos: az RS kivitel nem csak a legerősebb, hanem a legdrágább modell lesz a Škoda kínálatában, az alapár bőven meghaladja majd a 20 millió Ft-ot!

https://youtu.be/iE–_cUpbR8