Egyrészt most ért véget a téli kényszerpihenő, a többség mostanában ül először motorra az idén, másrészt a több hónapos kihagyás a gyakorlott motorosok tudását is koptatja, ráadásul egyre növekszik a számuk, s végül, de nem utolsósorban a versenyszintű menetteljesítményekkel rendelkező masinákat csak kevesen tudják jól kezelni. Mindazonáltal a nagymenők mellett a segédmotorosok kerülnek legtöbbször bajba, ebben az autósok és motorosok felelőssége szinte egyenlő mértékű. Mindkét csoportnak újra meg kell szoknia egymást.
A mozgékony kismotorokkal nagyon könnyű a tömött kocsisorok között szlalomozni, csakhogy a kis test, a nagy sebességkülönbség és a váratlanság a volán mögül nehezen észlelhető. Ezek, valamint a karosszéria nyújtotta biztonságérzet okán az autósok közül sokan nem fordítanak kellő figyelmet a motorosokra. Legalább ekkora ellensége a motorosnak saját maga is. Számarányukat tekintve többször sértik meg a szabályokat, mint az autósok, a hatalmas teljesítményű masinák gyakorta kergetik sebességmámorba, ösztönzik felelőtlen manőverekre őket.
A motorkerékpár praktikus és élvezetes közlekedési eszköz, de meg kell adni neki a tiszteletet. Már csak azért is, mert nincs oltalmat nyújtó utastér, továbbá négy helyett csupán két kerék tapad az útra. Persze a fizika, illetőleg a közlekedés írott és íratlan szabályainak kijátszására irányuló kísérletek zöme minden további nélkül megúszható. Ám ha egyszer bekövetkezik a baj, a sérülés szinte elkerülhetetlen és rendszerint súlyos, sőt tragikus. Az oktalan halál, illetve a súlyos kimenetelű balesetek elkerülése érdekében a rendőrség a tavasz beköszöntével kiemelten foglalkozik a motorosokkal. Motoros járőrök ellenőrzik a közkedvelt kirándulóutakat, veszélygócokat, s természetesen a járműveket és vezetőiket is. Semmit sem érdemes tehát kockáztatni!
Képalá:
Sok esetben hiába vigyáz magára a motoros, ha szabálytalankodó gépkocsival ütközik, általában ő húzza a rövidebbet. Ennél a szentendrei balesetnél egy figyelmetlen autóvezető hajtott ki a főútvonalon haladó motoros elé, aki sajnálatos módon életét vesztette!