A Kőröshegyi völgyhíd közelében fekvő homokbánya buckáival is elbánt az S-Cross és a Vitara, de a valódi terepjárónak nevezhető Jimny-nek jobban állt a feladat. Fotó: Suzuki, Stefler Balázs

A legkevésbé sem szokványos programmal indította a 2023-as évet a Suzuki. Ahelyett, hogy fehér abrosz mellett számolt volna be a forgalmazó a tavalyi eredményekről, felsorakoztatott egy tucat S-Crosst és Vitarát, majd szó szerint bevitték velük az újságírókat az erdőbe.

Mivel az elmúlt hetekben kifejezetten csapadékos volt az időjárás, a lelkes szervezőknek „csak” az útvonalat kellett kijelölniük, pályaépítésre nem volt szükség. Igaz, csak kevesen tekintenek a magyar gyártású Suzukikra terepjárásra alkalmas célszerszámként, sokat elárul, hogy maga a gyártó is hisz a saját konstrukciójában. Nem csoda, már több mint fél évszázada, 1970 óta kínálnak összkerékhajtást, és nem csak a világhírű Samurai és Jimny típusokhoz, hanem az olyan átlagos személyautókhoz is, mint a Swift. A 90-es évektől kezdődően Esztergomban is készültek négykerékhajtású példányok, ugyanis a Subaru Justy bérgyártása is nálunk zajlott.

Nem ilyen közegben képzeljük el a kicsinosított S-Crosst, pedig bármelyik vásárló találkozhat hasonló körülményekkel. Az összkerékhajtás nem kizárólag terepezésre való, aszfaltozott úton is hasznos lehet az extra tapadás

Jelenleg csaknem minden Suzuki emblémával forgalomba kerülő típus rendelhető az AllGrip fantázianevű rendszerrel, melyből többféle is létezik a kínálatban. Az olcsóbb és egyszerűbb AllGrip Auto egy viszkókuplungos rendszer, az első kerekek tapadásvesztése esetén a sofőr beavatkozása nélkül önállóan osztja el a nyomatékot az első és a hátsó tengely között. Ilyen technikával választható az Ignis és a Swift, mindkét típus esetében 420 000 Ft felárat kérnek a plusz tudásért cserébe, sőt, bármelyik autót is konfiguráljuk, a négykerékhajtású változatért 6 670 000 Ft-ot kell a kereskedésben hagynunk.

Az AllGrip Select rendszert döntően a csúszós talajra szánt beállításban használtuk

Az AllGrip Select választása esetén a vezető is beleszólhat a rendszer működésébe, ebben az elektronika siet a segítségére. A látványos extraként az S-Cross és a Vitara első ülései közé beépített tárcsával sem kell mindenképpen bűvészkedni, Auto állásban hasonlóan működik, mint az Ignis és a Swift hajtáslánca, viszont itt már van választási lehetőség. A Sport üzemmód nem is terepre való, itt több nyomaték jut a hátsó kerekekre, és a gázreakcióra is pozitív hatással van, a Snow, vagyis hó állással arra vehetjük rá az autót, hogy készüljön fel a csúszós felületekre, Lock üzemmódba pedig akkor érdemes kapcsolni, ha belesüppedünk egy laza talajba, és a hátsó kerekekre jutó maximális nyomatékra van szükség a kijutáshoz. Attól nem kell tartani, hogy megfeledkezünk róla, mert 60 km/órás tempó felett önállóan visszakapcsol Snow üzemmódba. Az esztergomi pároshoz választható extra felára egységesen 750 000 Ft, a legolcsóbb összkerekes Vitara 8 640 000, az S-Cross viszont 9 150 000 Ft-ba kerül. Akinek ennél is komolyabb tudásra van szüksége, a jelenleg csak haszonjárműként rendelhető Jimny-ben találja meg, a szerethető terepjáró az AllGrip Pro hajtással 8 450 000 Ft-tól elérhető.

Az AllGrip Select felárát elsősorban annak éri meg kifizetni, aki gyakran találkozik hasonló terepviszonyokkal

A bemutatón ugyan volt lehetőség a két véglet vezetésére, a túra során leginkább az arany középútnak számító technika volt a társunk. A Balatonendréd környéki földutakról letérve szűk, erdei csapásokon közelítettünk meg vadleseket, dagasztottunk sarat erdőgazdasági utakon, és másztunk meg olyan homokbuckákat, melyhez hasonlókat csak a környéket jól ismerők vállalnak be. Ehhez minden újraindításnál gondosan Snow, esetleg Lock állásba kapcsoltuk a tárcsát. Eljutottunk Kőröshegyre, ahol megállapítottuk, hogy a Suzuki szinte túlteljesítette a feladatot, a vásárlók nyugodtan rábízhatják magukat, ha elég bátrak hozzá.

A metál- vagy gyöngyházfényezés felára bruttó 170 000 Ft, sőt, 240 000 Ft ellenében kéttónusú fényezések közül is választhatunk, de az egyszerű Dzsungelzöld is jól áll a kis terepjárónak

Ritka az olyan autó a piacon, amely egy viszonylag szűk, jól körülhatárolható vevőkör mellett csak kevesek számára jelent alternatívát, mégis olyan sokan szeretnének belőle egyet, hogy a márka nem győz eleget gyártani. Ez a bájos külsőnek és a kiváló terepjáró-képességeknek köszönhető, melyek a laikusok szemében is kiemelik az átlagból a Jimny-t. Ma már csak egy 5 fokozatú kézi váltós, GL modell kapható egy, az ülések mögé rögzített fém ráccsal. Kicsi raktere miatt annak idején a személyautó kivitelben megtalálható üléseket is úgy kárpitozták, hogy ledöntve belesimuljanak a csomagtartó padlójába, tehát elmondható, hogy nem fognak hiányozni.

A korlátozott helykínálaton segítene, ha az ívelt rácsot fordítva építenék be. A raktér befogadóképessége 863 liter, a terhelhetőség változatlanul 345 kg

A férfias erővel kapcsolható felező és az elektronikus differenciálzár most is a repertoár része, tehát terepen továbbra is kiválóan helytáll. Az egyetlen probléma a sofőrnek jutó hely, a rács ugyanis erősen korlátozza az üléstámla dönthetőségét, ami átlag magasság esetén is rontja a komfortérzetet. Aki ezek után is elfér a kormány mögött, és hajlandó bruttó 8 450 000 Ft-ot fizetni érte, az nem csak a Jimny-nek, hanem a kiskapunak is örülhet.