Némi szkepticizmussal fogadtuk a hírt, miszerint a Volvo Trucks a nehézgépjármű-gyártók közt elsőként, duplakuplungos tengelykapcsolót mutat be. Elvégre a legújabb automatikus váltóművek már így is eléggé komplikáltak, bár kétségtelen, feladatukat kimagaslóan jól végzik: fürgék, takarékosak és eltérő alkalmazásokhoz más-más programmal igazodnak.

Magáért beszél a hagyományos kuplung szürke és az újdonság zöld nyomatékgörbéje közti különbség Magáért beszél a hagyományos kuplung szürke és az újdonság zöld nyomatékgörbéje közti különbség

Malaga erősen váltózó domborzati viszonyai remek terepet biztosítottak a próbákhoz, a 6-7%-os emelkedők és hasonlóan meredek lejtők szüntelen váltakozása azt jelenti, akár 260 kilométeren is össze lehet szedni 5639 méternyi szintemelkedést és ugyanennyi ereszkedést. Ha pedig 5-6 járművet hasonlítunk össze ilyen körülmények között, az már biztos betekintést ad az egyes konfigurációk közti eltérésekbe.

A váltóműnek két nyelestengelye van: az egyik a másikban fut, így két fokozat kapcsolható egyszerre. Azt, hogy melyik hajt, a két kuplungtárcsa szabályozza A váltóműnek két nyelestengelye van: az egyik a másikban fut, így két fokozat kapcsolható egyszerre. Azt, hogy melyik hajt, a két kuplungtárcsa szabályozza

Elsőkét az FH idehaza és Európa-szerte is igen elterjedt 460 lóerős változatát próbáltuk ki I-Shift automatikus váltóművel és hagyományos tengelykapcsolóval. A 40 tonnás szerelvény a tőle elvárható eredményeket hozta, ugyanakkor, ahogy azt nagy igénybevételnél megszokhattuk, a jármű a vonóerő megszűnése miatt minden váltásnál megtorpant, így a sebesség is minden alkalommal visszaesett. Ez a hatás egyedül a 750 lóerős (3550 Nm) FH16-os esetében volt elhanyagolható, az ugyanis mindenhol úgy csörtetett felfelé, mintha legalábbis üres lett volna a pótkocsi – természetesen ugyanolyan terhet vitt. Teljesítménycentrikus üzemmódban pedig még szándékos lassítás után is dízelmozdony dübörgésével gyorsított vissza, majd húzott el a kapaszkodósávban baktató kamionok mellett.

A bányák után most közúton is kipróbálhattuk a dinamikus kormányművet (VDS), és bizony, aszfalton is nagyon komfortos A bányák után most közúton is kipróbálhattuk a dinamikus kormányművet (VDS), és bizony, aszfalton is nagyon komfortos

Ugyanakkor gyakran nem kifizetődő a zászlóshajó hadrendbe állítása. Idehaza és a régióban a 460 (2300 Nm), az 500, illetve az 540 (2600 Nm) lóerős teljesítményszintek a legnépszerűbbek. Éppen ezen modelleknek jelent fontos könnyítést az új tengelykapcsoló – kiváltképp, hogy a 16 literes motorral egyelőre nem is párosítható. A dupla kuplunggal ugyanis mindkét tartomány fokozatai között átmenet nélkül dolgozhat a váltómű, hagyományos módon csupán tartományváltásnál, vagyis a 6. és 7. fokozat között kell kapcsolni. Nagy terhelésnél, így például elindulásnál, emelkedőn, intenzív gyorsításkor egy pillanatra sem szűnik meg vagy csökken le a vonóerő, hanem a villanymotorokhoz hasonlóan egyenletesen rendelkezésre áll. Ezt a dupla kuplungos 540-esbe átülve tapasztalhattuk meg, és a különbség tényleg lehengerlő. Emelkedőn, stoptáblától indulva is zökkenőmentesen gyorsított, amely igazi felüdülés a sofőrnek és a motornak is. Kis terhelés mellett ugyanakkor nem feltétlenül aktív a rendszer, ha ugyanis gazdaságosabb kettesével váltani a sebességeket, a takarékosság érdekében marad a hagyományos kapcsolás. Hogy elterjed-e, csak a feláron és a szervizköltségeken múlhat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!