Az édesszájú mesefigura, Gombóc Artúr imádta a csokoládét, gyakorlatilag válogatás nélkül befalt mindent. No, a Captur is valami ilyesmire készül – válogatás nélkül lecsap az autóvásároláson gondolkodó gyermekes, az egyedülálló vagy épp az idősebb generációhoz tartozó potenciális ügyfelekre! Igen, a Renault valami olyasmit kínál, amely a trendi, urbánus fiataloknak éppúgy bejöhet, mint a telekre járóknak és a családosoknak.

A terepjárós fazonú Captur kizárólag fronthajtással konfigurálható, ugyanis a 4×4-es hajtásláncra nincs valódi igény. A gyáriak az egyik fő rivális és konszerntárs, a Nissan Juke eladási mutatóival érveltek, a 4×4-esek száma itt alig 3%-ra tehető.

Egyedi külső-belső, okos variációk

A magas üléspozíció kényelmes, az emelt hasmagasság (200 mm) révén bakhátas földúton is magabiztosan mozoghatunk, de a kátyúkon történő áthajtás, illetve a járdaszegélyekre való felállás sem jelent komoly veszélyforrást. A Captur hossza 4,12 méter, így városban otthonosan érzi magát, a relatíve közvetlen kormányzás révén (ütközéstől ütközésig 2,7 fordulat) pedig gyerekjáték vele a parkolás. A Renault a kuncsaftokat az abszolút személyre szabhatóság ígéretével csalogatja magához. A kétszínű fényezés ízlésünknek – és pénztárcánknak – megfelelően variálható, ahogy a műszerfali betétek és a műanyagok színei vagy épp az üléshuzatok is. Az egyedi belső betétek a kormánykarimán is visszaköszönnek, sajnos ezek egy része pont a kezünk alá esik, s eléggé csúszós. A kiválasztott színek és minták a felniken és a tetőmatricákon is elhelyezhetők.

Átlátható és gusztusos a pult kialakítása, de a kormánykarima színes műanyag betétje csúszós felületű Átlátható és gusztusos a pult kialakítása, de a kormánykarima színes műanyag betétje csúszós felületű

Persze a „csicsázás” önmagában nem sokat ér, és talán ezen a ponton van a legnagyobb eltérés a Juke-hoz képest. A Captur ugyanis teli van ügyes rekeszekkel és megoldásokkal, a kabinja szellős, ahogy a raktere sem pöttöm. A fülke négy felnőttnek kellemesen tágas, míg a hátsó lábtér akár 75 mm-rel is nagyobb lehet, mint az aktuális Clióban. Az utastérben összesen 27 liternyi rekeszt, fiókos kesztyűtartót és egyéb tárolókat találni. Az első ülések hátoldalára a fényezéshez passzoló színu gumipókos tartó is kérhető. A raktér alaphelyzetben 377 literes, a hátsó ülés tologatható, így pillanatok alatt 455 liternyi poggyászhelyet nyerhetünk. Apró szépséghiba, hogy csak a támlák osztottak, az ülőlapok nem, így ha a 160 mm-es sínen teljesen előrehúzzuk a hátsó padot, gyakorlatilag megszűnik a második sor lábhelye.

Háromtagú, kizárólag turbós motorpaletta

A Captur motorpalettája három tagot számlál, az alapváltozatot a 0,9 literes, háromhengeres turbós mozgatja. A számadatok tükrében (90 LE, 135 Nm, 0-100 km/óra: 12,9 s) nem tűnik elveszett gondolatnak erre voksolni. Az ismerkedést a dupla tengelykapcsolós EDC automatával konfigurált 1.2 TCe-vel kezdtük. Utóbbi aggregát kézi váltóval nem is kérhető. A hatgangos automata alapvetően elfogadhatóan dolgozik, igazán csak elindulásnál igényel némi megszokást, ahogy gázadást követően egy-két másodpercig gondolkodik a szerkezet. A kapcsolási idő átlagos, s kézi beavatkozásra is van lehetőség. A 120 lovas TCe ereje és dinamikája korrekt, ami nemcsak a motor kvalitásainak, hanem a Captur alacsony önsúlyának is betudható. A kis gömböc gyakorlatilag pont olyan nehéz, mint egy Clio, az 1,2-es például 1180 kilót nyom a mérlegen. Az 1,5-ös dízel a takarékoskodókat foghatja meg, a hasonló körülmények között abszolvált próbaútvonalon 5 literrel beérte, míg az 1.2 TCe EDC 8,5-öt gurított le a torkán. A 90 lovas dCi maximális forgatónyomatéka 220 Nm, mely hegyi szakaszokon és sztrádán haladva is magabiztosságot szavatol. A hozzá kapcsolt ötfokozatú manuális váltó helyett a későbbiek folyamán elérhető lesz a hatgangos EDC automata.

Sínen tologatható a hátsó pad, viccesek a színes gumipántok Sínen tologatható a hátsó pad, viccesek a színes gumipántok

Az ECO-gomb aktiválásával csökkentett forgatónyomaték áll a vezető rendelkezésére, az automata alacsonyabb fordulatszámon kapcsol feljebb, a klíma/fűtés pedig takarékprogramon fut. A hűtőmaszkon aktív lamellaszabályozást alkalmaztak, mely bezárja a lapokat, ha a motornak épp nincs szüksége hűtésre, ezzel csökkentve a légellenállást. A gyakorlatban azonban nem túl barátságos az ECO-program, a visszavett nyomatékú Captur jóval darabosabban vezethető. Sokkal jobb, ha a vezetési stíluskijelzőre hagyatkozunk, mely zöld, narancssárga vagy piros fényjelzésekkel adja tudtunkra, hogy épp mennyire vagyunk „öko sofőrök”. A motorzaj az esetek többségében a fülkén kívül marad, aki pedig letölti az R-Sound Effect alkalmazást, az a kiválasztott autótípus ércesebb muzsikájában gyönyörködhet. Utóbbi funkció a fordulatszám és a gázpedál állásának függvényében a hangszórókon keresztül játssza le a kiszemelt sportgép dübörgését.

Akár 1235 literes raktér is kialakítható, a teherbírás 546-559 kg közötti Akár 1235 literes raktér is kialakítható, a teherbírás 546-559 kg közötti

Navigációból kétféle választható, a Media Nav 7 colos fejegység, melyen Navteq térképadatbázis fut, míg az új R-Link gyakorlatilag egy multimédiás, internetkapcsolattal rendelkező tablet. Utóbbin TomTom navigáció található, időjárás-előrejelzés kérhető le, e-mail kezelésre képes, és nemcsak a közeli töltőállomások listája jeleníthető meg, hanem például azok nyitvatartási ideje és az aktuális üzemanyagárak is. A praktikus és trendi Captur további fórja, hogy alacsonyan tarthatók az üzemeltetési költségei. Az olajcsere-periódus például 2 év/30 000 km, a TCe aggregátokban gondozásmentes vezérműlánc található, míg a dCi hosszú élettartamú vezérműszíjat (6 év/150 000 km) kapott.

Bájos formával, emelt hasmagassággal és ügyesen átrendezhető kabinnal rendelkezik a kiskategóriás Renault SUV Bájos formával, emelt hasmagassággal és ügyesen átrendezhető kabinnal rendelkezik a kiskategóriás Renault SUV

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!