Octaviával élvezetesebb a „kilincselés”, alacsonyabb a súlypont, jobban reagál a kormányzásra

Noha csak 10%-on tart világszinten a Škoda márkánál az összkerékhajtású járművek aránya (Magyarországon 8%), ez mégis jelentős fegyvertény, hiszen 2007-hez képest már duplázódást jelent, és ebben az adatban még benne sincs az új Karoq. Nem csak a szabadidő-autók növekvő népszerűsége van a trend mögött, a normál személyautó-vásárlók is egyre többen választanak összkerékhajtású kivitelt.

A hátsó tengelyen helyezkedik el a központi differenciálmű, a kardántengely mindig forog. Hidraulikus szelepek helyett teljes egészében elektronikus a vezérlés, ami felgyorsította az ötödik generációs Haldex-tengelykapcsoló működését

A cseh márkánál jelenleg négy modellsorozathoz kínálnak összkerékhajtást, amely minden esetben a legújabb, elektronikusan vezérelt, a hátsó tengelyre beépített többtárcsás Haldex tengelykapcsolót használ központi differenciálműnek. Ennek lényege, hogy több érzékelő jele alapján (kerékfordulatszám, pedálok helyzete, kormányállás, motornyomaték) dönt a nyomatékelosztásról a vezérlőelektronika, és mivel nincsenek hidraulikus szelepek a vezérlésében, gyorsabban reagál a rendszer, ezért nincs is szükség olyan kapcsolóra, ami állandóra váltaná az összkerékhajtást.

100%-os havas lejtőn hiába fékez az elektronika, a gravitáció győz

Hogy bebizonyítsák, nem a levegőbe beszélnek, egészen az északi sarkkörig repítettek minket, ahol fellocsolt mocsárban kialakított jeges pályákon és fenyőerdőben kitaposott, havas úton győződhettünk meg a márka 4×4-es tudományáról. Szöges Nokian Hakkapeliitta 9-es gumiabroncsok voltak a Škodákon, ezek használata Magyarországon az aszfalt rongálása miatt nem megengedett.

Indulásnál verhetetlen télen az összkerékhajtás, így még akkor is legyőztem a 100 méteres távon az elsőkerekes, kézi váltós Superbet, amikor lefulladtam indulásnál (kettesből akartam indulni) és a stop-start rendszer élesztette újra a motort. Az elsőkerekesbe átülve esélyem sem volt megszorongatni a vetélytársamat.

Nem ér az összkerekes nyomába a fronthajtású az indulásnál

Ezt követően az erdőbe küldtek minket, ahol egy korábban letaposott, oldalt bő félméteres hófallal szegélyezett úton kellett haladni a Karoq és Kodiaq szabadidő-autókkal. Itt kérték a Snow, azaz hó menetprogram használatát, amely az elektronikus beavatkozók működési tartományát a mély hóhoz igazítja: az ABS némi kerékmegállást enged, hogy a feltorlódott hó is segítsen a lassulásban, a kipörgésgátló pedig hagyja egy kicsit elforogni a kereket, hogy a téli abroncs lamellái bele tudjanak harapni a laza talajba. A gázpedál érzékenysége csökken, a DSG-váltó hamarabb kapcsol magasabb fokozatba.

A nyomvályús részeken is magabiztosan haladtak a szabadidő-autók, igaz, a Karoq kétszer is horzsolta a hasát. Még a 100%-os (45°) emelkedőn is gond nélkül felkaptattak a Škodák, de a lejtmenetvezérlő azért izzadt, hiszen tapadás híján nem képes lassításra; ezt gondosan megválasztott követési távolsággal hidaltuk át.

Ezt követően jégből készített körpályán autóztunk, egy Kodiaq (2.0 TSI DSG) és egy Octavia (1.8 TSI DSG) állt rendelkezésünkre. Bekapcsolt elektronikával kezdtünk, így lassú és darabos volt a kör. Inaktív kipörgésgátlóval már lehetett csúsztatni az autót, de az igazi „kilincselés” a menetstabilizáló Sport módba kapcsolásával következett – ha lassan tekeri a vezető a kormányt, az elektronika azt feltételezi, ura a helyzetnek és nem szól közbe, de hirtelen mozdulatra már beavatkozik. Ilyenkor nem a kormánnyal, hanem a gázpedállal kell irányítani az autót – rutin híján ez nehezen megy elsőre. A Kodiaq nagyobb tömege, kevésbé érzékeny kormányzása miatt munkásabb volt ezen a feladaton, mint az Octavia.

A Karoq menetstabilizálója jobban vigyáz az autóra, mint a Kodiaqé

Következett a hópálya, egy kanyargós jeges katlan, ahol Karoq és Kodiaq típusok vártak ránk, és a Snow (hó) üzemmód megismerése volt a feladat. Alapesetben a szüntelenül veszélyt feltételező biztonsági öv fojtogatott minket, Hó módban már nem izgult a rendszer. Még némi kerékkipörgést is engedett az elektronika, ha közel egyenesben álltak az első kerekek – én ekkor tudtam a legszebben autózni. Kikapcsolt kipörgésgátlóval már némi keresztben autózás is ment, de azért voltak erős fékbeavatkozások is, amikor pedig szabadon vezethettünk, akkor csak estünk-keltünk, mármint próbáltuk valahogy elkerülni a hófalat. Az alaphelyzetben óvatos elektronika határait kitolva már segít az embernek gyorsabban haladni – tisztelet a kivételnek, mármint a skandinávoknak, akiknek ez egyszerű közlekedés és nem élményprogram. Érdekes módon a nagyobb méretű és tömegű Kodiaqnál engedékenyebb volt az elektronika, a Karoqnál hamarabb és erősebben érkeztek a fékbeavatkozások kanyarban.

Hó üzemmódban gyorsabban lehet haladni, mint be- vagy kikapcsolt menetstabilizálóval