Ahogy az M0-áson 110 km/órára beállított tempóval halad az öt BMW M2-esbol álló konvoj, gyorsan nyilvánvalóvá válik, közúton vezetni ezt az autót komolyabb önmegtartózatási feladatnak tekinthető. Mégiscsak egy 370 lóerős, hátsókerék-hajtású torpedóról van szó, amely nem akar komfortos túrakupé lenni, szellemi elődjeinek a két legendás „keménylegény”, a 2002 Turbo és az első M3-as tekinthető, no meg a minimális darabszámban gyártott 1M Coupé. Ami viszont közútra a legtöbb vezetőnek sok, az pont versenypályára való – ezért a BMW az amerikai világpremier után a Hungaroringre szervezte az újdonság közép-keleteurópai sajtóbemutatóját.

Egy autó, amelyben értelmet nyernek a masszív oldaltartású ülések Egy autó, amelyben értelmet nyernek a masszív oldaltartású ülések

A pályát két részre bontották, az első szakasz a célvonaltól a Mansell-kanyarra vezető egyenesig tartott, majd a következő a sikántól a hátsó kis egyenesig. Bár a gyorsabb kanyarokban a szervezők bójákat helyeztek el a tempó lassítása miatt, így is nagy adrenalinfröccs volt az M2-est vezetni, az egyetlen kikötés annyi volt, hogy a DSC-rendszert nem lehetett kikapcsolni. Sport+ módban szerencsére az elektronikus póráz nem fojtja el csírájában a far fickándozását, viszont attól sem kell tartanunk, hogy egy hirtelen gázadás miatt a szalagkorlátban kötünk ki. A friss aszfalt miatt amúgy is annyira kapaszkodott az útba az M2-es, mintha karmokat növesztett volna, ehhez persze szükség volt a Michelin abroncsokra is. Érdekes tapasztalat volt, hogy a turbómotor bestiális nyomatéka miatt a pálya lassú részein (pl. sikán) a harmadik fokozat kifizetődőbb volt, mint a második. Egészen egyszerűen már közepes fordulattól olyan erővel húz a 3,0 literes sorhatos, hogy ha alacsonyabb fokozatba kapcsolunk, a tapadáshatáron egyensúlyozva időt vesztünk – persze most nem a profi versenyzőkről van szó.

Aktív differenciálzárat kap az M2-es, az eredmény önmagáért beszél Aktív differenciálzárat kap az M2-es, az eredmény önmagáért beszél

Tom Blomqvist DTM-pilótának ilyen problémái nem voltak: az egykori raliverenyző, Stig Blomqvist fiát még úgy is kihívás volt követni a Hungaroringen, hogy saját bevallása szerint az M2-es potenciáljának kétharmadát sem autózta ki. Ilyenkor tudja meg az ember igazán, hogy a profik egy egészen más ligába tartoznak! A gyorsabbak a célegyenesben 220 körüli sebességet értek el, majd satufék, visszagangolás kettőig és egy brutális kigyorsítással folytatódik a kör.

Itt éppen Tom Blomqvist nyitja a sort, mögötte az üldöző újságírók Itt éppen Tom Blomqvist nyitja a sort, mögötte az üldöző újságírók

S hogy mi a legjobb a BMW M2-esben azon felül, hogy elképesztően precíz és stabil? Turbómotor létére 7200-ig forog a sorhatos, a hangja egészen fülbemászó, és ha valaki áldoz 1 297 800 Ft-ot a hétgangos DKG-váltóra, a vezérlés manuális módban hagyja tiltáson forogni a motort. Ha meghúzzuk a jobb oldali váltófület, egy hátbavágás kíséretében jön az újabb gyorsuláslöket… Ezek után mondja azt valaki, hogy egy sportkocsi csak kézi váltóval lehet ütős!

BMW M2
Összlökettérfogat: 2979 cm3
Hengerek/szelepek: S6/24 turbó
Max. teljesítmény: 272 kW (370 LE) 6500/perc
Max. nyomaték: 465 Nm 1400-5560/perc
Hossz./szél./mag.: 4468/1854/1410 mm
Tengelytáv: 2693 mm
Tömeg/teherbírás: 1570 (1595)/515 (490) kg
Csomagtér: 390 l
Üzemanyagtank: 52 l
Gyorsulás 0-100 km/h: 4,5 (4,3) s
Max. sebesség: 250 km/h
Átlagfogyasztás: 8,5 (7,9) l/100 km
CO2-kibocsátás: 199 (185) g/km
Alapár: 17 400 000 (18 697 800) Ft
Zárójelben a DKG-váltós verzió adatai.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!