A történet érdekessége, hogy az autó a svéd rendőrség állományából került hozzánk erre az időszakra, melyről feltűnő külseje is tanúskodik. A nem mindennapi „tesztvezetésnek” pont az a célja, hogy bemutassa, a megjelenésen túl, a speciális technológia és felszereltségbeli extrák is rendőrség követelményeihez, igényeihez igazodik.

A Saab 9-5-ös modell testre szabása során a hangsúly kevésbé a prémium kényelmi szempontokon, sokkal inkább a rendőrségi használat extrém (civil használatban nem jellemző) helyzeteiben elengedhetetlen technológia követelmények kialakításán volt. A teljesítmény maximumra való törekvésről árulkodik a rendőrautó motorválasztása: 260 lóerős Aero motor a Saab márka csúcsmodelljeinek ismertetőjegye. Többek között a fék és a futómű speciális kialakítása is a rossz időjárási körülmények és útviszonyok melletti kiváló úttartást, megbízható és biztonságos teljesítményt szolgálja. A svéd rendőrség és a Saab tervezőmérnökeinek együttműködése révén alakították ki, az elkövetkező hetekben hazai utakon is szolgálatot teljesítő rendőrautó specifikumait.

Magyarországon mindezidáig csupán a ’90-es évek közepén állt egy darab Saab 9000-es modell a rendőrség szolgálatában. Számos nyugat-európai ország hivatalos szervei körében azonban népszerű választás a Saab, Svédországban például a rendőrség gépjármű flottájának 30-40%-át ez a márka teszi ki. Belgiumban, Nagy Britanniában, de az európai piacokon kívül, az Egyesült Államokban is jelentős a Saab részesedése a rendőrség, tűzoltóság, vámhatóságok járműállományán belül.

Tény, hogy további prémium márkák is megtalálhatóak a hivatalos szervek járműparkjaiban, de gyakorlati tapasztalatok igazolják, főként 150 km/órát meghaladó sebességnél (rendőrségi használat során különösen gyakori helyzet) a Saab kiemelkedő teljesítménye maga mögé utasítja a versenytársakat.

A páratlan teljesítmény mellett a környezettudatos magatartás is a Saab központi értéke közé tartozik. Környezetbarát üzemanyagok fontosságát a nyugat-európai kormányok is felismerték. A svéd kormány a 2006-os év során az állami tulajdonban lévő gépjárművek 50%-a esetében előirányozta az etanol és más környezetbarát üzemanyagokra való áttérést. Rendvédelmi szervek tekintetében ezt az arány 35%-ban határozta meg. Remélhetőleg a közeljövőben Magyarországon is megvalósulnak azon jogi és törvényi keretek, melyek lehetővé teszik a BioEtanol üzemanyagok hazai elterjedését, még vonzóbbá téve a márkát a piac számára.