Alapul a Giugiaro által tervezett Brera prototípus szolgált, amely nemcsak a közönség tetszését nyerte el, hanem becses nemzetközi kitüntetéseket is aratott: „A kiállítás legjobbja” az Autoweek magazin szerint Genfben, illetve a Villa d’Este Concorso D’Eleganza alkalmával; „a világ egyik legelegánsabb autója” a Challenge Bibendum 2002-n, és „a legcsodálatosabb autó” a 2002-es Paris – Monte Carlo Super Car Rally mezőnyében. 2006-ban elnyerte a „Világ legszebb autója” díjat. Ezt az örökséget viszi tovább a 2005 végétől kapható új Alfa Brera.

Az Alfa Brera is 183 centiméter széles, hossza 441, magassága alig 134 centiméter, tengelytávja pedig 253 centiméter. Elkeskenyedő eleje és hátulja nagyon kompaktnak mutatja, ez azonban egyáltalán nem megy a komfort és a célszerűség rovására. Az Alfa Brera hívogató, derűs és kifinomult belsejében drága anyagok és újszerű megoldások dominálnak, hatalmas üvegteteje például a tágasság érzetét adja, és még jobban kiemeli karcsú formáját.

A műszerfal közepét a beépített rádió és a kétzónás klímaberendezés kezelőpanelje foglalja el. A Bose® hangrendszer CD-játszót, vagy opcióként MP3 lejátszót tartalmaz, teljesítménye 570 watt, és hat hangszóró tartozik hozzá. Nem egy felszerelési tétel a kategória élvonalát képviseli: van az autóban VDC, xenonfényszóró, hat légzsák, volánról kezelhető rádió és telefon, illetve sebességrögzítő. A gépkocsihoz 16, 17 és 18 colos könnyűfém kerekek választhatók.

A motorkínálatban kétféle közvetlen benzinbefecskendezéses JTS (185 LE-s 2.2 és 260 LE-s 3.2 V6), és egy turbódízel (200 LE-s 2.4JTDm) erőforrás található. A vásárlók kétféle specifikációból, tízféle külső szín és négyféle enteriőr közül választhatnak, szövet, Alfatex®, Frau® bőr és szemcsézett bőr kárpitozással. Mindegyik motor Euro 4-es, és rövid mozdulatokkal, könnyedén kapcsolható hatfokozatú sebességváltóval működik együtt. Elöl kettős keresztlengőkaros, hátul Multilink futóművet alkalmaztak. A sportos és kényelmes Alfa Brera 3.2 JTS változata megrendelhető a korszerű Alfa Q4 összkerékhajtással is.

A biztonságról elektronikus vezetőtámogató rendszerek gondoskodnak, amelyek nem csorbítják az autós önállóságát. Az Alfa Brera előrelépés a csúcskategóriájú kupék terén, ahol mindig is vezető szerepet játszott az Alfa Romeo. Menetteljesítményei éppúgy az élvonalat képviselik, mint a komfortja.

A Brera alapára 8,995 millió forint, ezért a 2,2 literes 185 lóerős JTS aggregát jár.